Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Patiëntenstop dreigt in meer ziekenhuizen

Een patiëntenstop voor mensen die bij VGZ verzekerd zijn, dreigt in meer Limburgse ziekenhuizen. In de Zuyderland-ziekenhuizen in Geleen, Heerlen en Kerkrade is het al zover. Het geld dat VGZ voor 2018 heeft uitgetrokken voor zorg in deze ziekenhuizen is op. Dat ziekenhuizen in de laatste maanden van het jaar hun omzetplafond bereiken is niet nieuw.

Meer Limburgse ziekenhuizen overschrijden het budget van VGZ

Mensen die zich bij Zuyderland melden voor een nieuwe knie of heup, met een liesbreuk, niet acute oogklachten of sommige keel-, neus- en oorklachten komen op een wachtlijst van 8 weken. Spoedgevallen en kinderen worden wel behandeld. Niet alleen Zuyderland, ook andere Limburgse ziekenhuizen hebben dit jaar al meer zorg verleend aan VGZ-patiënten dan het omzetplafond dat ze met die verzekeraar voor 2018 hadden afgesproken. Dat meldt De Limburger.

Wachtlijsten en opnamestop

In tegenstelling tot Zuyderland zijn de andere Limburgse ziekenhuizen (nog) niet overgegaan tot een opnamestop of wachtlijsten. Zij zeggen het eventuele verlies uit eigen middelen te betalen.
Het is niet voor het eerst dat de Limburgse ziekenhuizen in meerderheid door het omzetplafond gaan. Eind vorig jaar leverde een rondgang door De Limburger een soortgelijk resultaat op.

Meer ziekenhuizen lopen tegen het omzetplafond aan

Medisch Spectrum Twente in Enschede voerde vorige week al een wachtlijst in voor Zilveren Kruis-patiënten. Ook in Eindhoven nemen thuiszorgverpleegkundigen geen nieuwe VGZ-verzekerden meer aan. Ze zijn door het budget heen. In voorgaande jaren kwamen meerdere ziekenhuizen in de problemen omdat in de laatste maanden van het jaar het geld op was. Emergis in Zeeland dreigde in oktober 2017 met een opnamestop voor mensen die bij CZ en Zilveren Kruis verzekerd waren. Een jaar eerder ging het daar ook al mis.

Kopen zorgverzekeraars te weinig zorg in?

In juli 2016 moesten verzekerden van VGZ 6 weken extra wachten bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het omzetplafond werd vroeg in het jaar bereikt omdat de verzekeraar volgens het ziekenhuis te weinig zorg had ingekocht.
In oktober 2016 konden ook in Twente honderden patiënten met een VGZ-zorgverzekering pas maanden later weer bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente terecht door een financieel geschil tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar.
Het St. Anna ziekenhuis in Geldrop zette in oktober 2016 de rem op Zilveren Kruis Achmea-klanten vanwege ruzie met die verzekeraar over het te besteden budget. En zo zijn er nog meer voorbeelden te vinden van botsingen met het omzetplafond.

Of zijn de tarieven te hoog?

De ziekenhuizen verklaren de budgetoverschrijdingen met het argument dat er (veel) meer opnames waren dan ingeschat en de zorgverzekeraars te weinig zorg hebben ingekocht. De zorgverzekeraars aan de andere kant zeggen dat ziekenhuizen te hoge tarieven rekenen en daardoor te veel kosten maken.

Kamerdebat

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels een debat aangevraagd over de kwestie met minister Bruno Bruins (Medische Zorg). SP-Kamerlid Maarten Hijink zei tegen De Limburger: ‘Het is toch absurd: mensen betalen allemaal premie, maar als ze zorg nodig hebben nu op het eind van het jaar, wordt er een opnamestop ingevoerd. Terwijl de verzekeraars miljarden oppotten in reserves.’

Laatste update op 23 november 2018 – 11:35 door Monique Huijdink.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344