Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Blue Monday: deprimerende dag of onterechte hype?

Blue Monday; de meeste deprimerende dag van het jaar. Althans, dat beweerde de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005 toen hij de dag in het leven riep. Met zijn ‘wetenschappelijke formule’ trok hij internationaal de aandacht, maar hoe zit dit nou echt?

De feestdagen zijn voorbij, je geld is op, je goede voornemens zijn mislukt, het is koud, vies en grauw weer en een vakantie laat vaak nog even op zich wachten. Het resultaat: Blue Monday. Althans, dat was de conclusie die Arnall trok.

Ongelukkige formule

De formule van Arnall luidt als volgt:

W staat hierin voor het weer, D voor de hoeveelheid schulden, d voor je maandsalaris, T voor de periode sinds kerst, Q voor hoe goed je jouw goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen waardoor het nogal lastig is om de formule in te vullen.

Forse kritiek op Blue Monday

Kort nadat Arnall zijn formule met de wereld deelde, kreeg hij flink wat kritiek te verduren. Niet alleen was de formule helemaal niet helder – laat staan wetenschappelijk -, het bleek ook nog eens een reclamestunt te zijn van het Britse reisbureau Sky Travel. Want zeg nou zelf: op de meest deprimerende dag van het jaar is het bijna onvermijdelijk om te dagdromen over een zonnige vakantiebestemming. De ophef rondom de hele situatie liep zo hoog op dat Cambridge University – de universiteit waar Arnall werkte – niets meer met Arnall en zijn theorie te maken wilde hebben.

Dipje of depressie?

Claudi Bockting van de Rijksuniversiteit Groningen is klinisch psycholoog. In de Volkskrant plaatst zij een kritische noot bij Blue Monday. “Er is geen enkel bewijs dat mensen op de derde maandag van januari werkelijk somberder zijn dan anders. Het is nooit onderzocht. Gezondheidsorganisaties geven tips om een extra sombere dag door te komen die in werkelijkheid niet bestaat. Dat is raar.” De psychologe gaat zelfs nog een stap verder: [Blue Monday] “Leidt tot uitholling van het begrip depressie. De boodschap van Blue Monday is: als je een dagje somber bent, moet je daar al iets aan doen. Dat is onzin. Blauwe maandagen, dinsdagen en woensdagen horen bij het leven. Gezonde mensen kunnen daar prima zelf mee omgaan, die hebben geen advies nodig.’

De conclusie is luid en duidelijk: vandaag is een dag als alle anderen. Heb je vandaag een baaldag? Kan gebeuren! Maak je vooral niet te druk: een dipje af en toe hoort er bij. Laat het idee van een Blue Monday lekker los en neem de (baal)dag zoals hij komt.

Hulp vragen

Heb jij al langere tijd last van neerslachtigheid en sombere gevoelens? Dan kan het wel verstandig zijn om aan de bel te trekken. Praat er over met vrienden of familie, of maak een afspraak bij de huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Heb je direct hulp nodig? Kijk dan op 113.nl of bel naar: 0900 0113

Laatste update op 20 januari 2020 – 11:32 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344