Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Chinees virus blijft zich verspreiden

Het mysterieuze longvirus dat vorige maand in de Chinese stad Wuhan uitbrak, heeft ondertussen tot minstens 440 besmettingen geleid. Dit melden de Chinese autoriteiten. Negen besmette personen zijn aan het virus overleden. 

Hoewel er nog veel onbekend is over de nieuwst variant van het coronavirus, vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Toch ontstaat er nog lang geen compleet beeld. Het virus lijkt zich snel te muteren en dat maakt het lastig om te beoordelen hoe gevaarlijk dit virus is.

Overdraagbaar

Het virus is ondertussen in China, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS geconstateerd. Daarnaast lijkt het virus tóch van persoon tot persoon overdraagbaar.  Met het Chinees Nieuwjaar in het vooruitzicht, zorgt dit voor onrust bij de Chinese – en internationale – autoriteiten. De veiligheidsmaatregelen op vliegvelden en stations zijn aangescherpt. Personen die symptomen vertonen worden meteen apart genomen voor medisch onderzoek.

De Chinese overheid raadt mensen aan om dichtbevolkte gebieden zo veel mogelijk te mijden. Ook worden inwoners van Wuhan opgeroepen om hun stad niet te verlaten. Zo wil men de kans op verspreiding verkleinen.

Gezondheidsrisco virus

Het virus is tot op heden niet in Europa geconstateerd. Daardoor is er in Nederland geen reden tot paniek. In het Radio 1-programma De Dag zegt viroloog Ab Osterhaus: “Als er reële gevaren zijn, dan moeten we mensen daar op wijzen. Aan de andere kant moet je het niet overdrijven. We hebben ervaring met sars, we hebben ervaring met mers [andere varianten van het coronavirus red.]. Je kunt nooit precies voorspellen wat er gaat gebeuren, maar de mogelijkheden die we op dit moment hebben om dit soort virussen de baas te worden, zijn goed aanwezig.”

Spoedoverleg

“Ik denk dat het belangrijk is dat we ons structureel voorbereiden op grote uitbraken, met name pandemieën zoals het influenzavirus. Maar, als je kijkt naar de geschiedenis dan denk ik dat we het zo slecht nog niet doen. Zo is er bij dit soort uitbraken direct een overleg met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en op nationaal niveau gebeurt dat ook.”, aldus Osterhaus. Het betreffende spoedoverleg van de WHO vindt vandaag plaats in Genève. Hier wordt besproken of de uitbraak telt als een ‘medische noodsituatie van internationale zorg’. Als dit zo is, dan volgt er een internationale aanpak van het probleem. Dit werd in het recente verleden onder andere gedaan bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Lees ook:

Laatste update op 22 januari 2020 – 13:24 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344