Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is een tweelingpolis en waarom wil de overheid hier vanaf?

De overheid zit niet meer te wachten op tweelingpolissen. Zorgverzekeraars willen er juist mee verder. Volgens minister Ernst Kuipers is het door tweelingpolissen veel lastiger om de juiste zorgverzekering te kiezen. Het zou het keuzeproces bemoeilijken. Zorgverzekeraars willen echter beter gecompenseerd worden voor iemand die veel zorg nodig heeft en tweelingpolissen zijn volgens hen een manier om het verdienmodel sluitend te maken.

Wat is een tweelingpolis?

We hebben het over een tweelingpolis als er naast de reguliere polis ook een goedkopere variant is. Het is een zorgverzekering die in principe niet veel van het normale merk scheelt. Deze verzekering is echter wel een stuk voordeliger. Dit verschil levert tot honderden euro’s voordeel op. Ook in de zorgvergelijker van ZorgKiezer zie je dat dit veel voordeel geeft. Toch geeft de NZa aan dat deze situatie niet wenselijk is. Waarop zorgverzekeraars aangeven dat zij gedwongen zijn om dit aan te bieden.

Waarom wil de overheid af van tweelingpolissen?

Een tweelingpolis is ongeveer hetzelfde als een normale zorgverzekering. Een tweelingpolis heeft echter een andere naam. De polissen zijn vaak aantrekkelijker geprijsd dan een normale zorgverzekering. Dit levert al snel een korting op van enkele tientjes per maand. Helaas levert dit vaak ook een versobering op van wat er precies vergoed wordt. Verzekerden hebben dit vaak niet in de gaten en Minister Kuipers wil daarom dat het stopt.

Volgens Kuipers is het niet altijd duidelijk waarom de tweelingpolis zoveel voordeliger is dan de zorgverzekering. Dit geeft een gebrek aan transparantie. Daarnaast tast een tweelingpolis onze solidariteit aan volgens Kuipers. Op dit moment loopt er een onderzoek naar tweelingpolissen. Op basis daarvan kan er een vervolg aan dit dossier worden gegeven.

Welke groep heeft er last van tweelingpolissen?

Verzekerden die veel zorg gebruiken, geven per persoon een verlies van €500 per jaar. Dit gaat om een groep die bestaat uit 25% van de verzekerden. Dit zijn onder andere oudere mensen en chronisch zieken. Zij brengen bovengemiddeld veel kosten met zich mee. Zorgverzekeraars krijgen hier wel een additionele vergoeding voor vanuit de overheid, maar helaas is dit niet genoeg. Zij geven aan dat er een hogere compensatie nodig is voor deze groep verzekerden. Volgens hen is dit gat ook op te vullen door tweelingpolissen aan te bieden. Hiermee is het mogelijk om een gezondere groep te verzekeren. Waar minder voor hoeft uitgekeerd te worden.

Wil je weten welke verschillen er tussen verschillende zorgverzekeringen bestaan? Ga naar zorgverzekering vergelijken om dit te vergelijken. Hier nemen we zowel normale zorgverzekeringen als tweelingpolissen in mee. Zo zie je direct wat er verkrijgbaar is en kies je de zorgverzekering die bij jouw situatie past.

Bron: AD

Laatste update op 13 september 2022 – 11:26 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344