Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorginstituut Nederland wil cannabidiol vergoeden in zorgverzekering

Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie en heeft de samenstelling van het basispakket van de zorgverzekering als belangrijke taak. Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om cannabidiol voor patiënten te vergoeden vanuit het basispakket. Hier zijn nog wel prijsonderhandelingen met de fabrikant voor noodzakelijk. Bij Zorginstituut Nederland is er nog geen ander dossier, waaruit blijkt dat medicinale cannabis bewezen effectief zou zijn.

Voor wie is cannabidiol precies bedoeld?

Voor cannabidiol hoor je ook wel de merknaam Epidyolex®. Dit middel in combinatie met anti-epilepticum clobazam, is van bewezen meerwaarde bij de behandeling van patiënten met zeldzame vormen van zeer ernstige epilepsie (vanaf 2 jaar). De vergoeding voor cannabidiol is aangevraagd voor patiënten met het syndroom van Lennox-Gastaut (LGS) of het syndroom van Dravet (DS) die onvoldoende reageren op andere behandelingen. In Nederland zijn er ongeveer 2.500 patiënten die hieraan voldoen. Ongeveer de helft zou in aanmerking komen voor een behandeling met cannabidiol in combinatie met clobazam. 

Patiënten met LGS of DS krijgen al epileptische aanvallen op jonge leeftijd. Dit loopt soms op tot meer dan twintig aanvallen per week. Dit geeft deze patiënten een verhoogde kans op sterven en daarnaast zijn er nog meer problemen. Denk aan geheugenproblemen, gedragsproblemen en een ontwikkelingsachterstand. Een behandeling met cannabidiol en anti-epilepticum clobazam geeft gemiddeld de helft minder epileptische aanvallen.

Zorginstituut Nederland adviseert medicinale cannabis voor het eerst te vergoeden vanuit het basispakket

Medicinale cannabis bevat naast cannabidiol ook andere stoffen zoals tetrahydrocannabinol (THC). Cannabidiol heeft echter geen hallucinerende werking. De behandeling met cannabidiol kost tussen de €30.000 en €50.000 per jaar. De precieze kosten zijn afhankelijk van de dosering van dit middel. Zorginstituut Nederland heeft aangegeven dat de prijs minimaal met 20% moet dalen. Daarmee is het mogelijk om het middel voor het basispakket in aanmerking te laten komen. Deze korting is met name noodzakelijk door de onzekerheden over het effect voor de lange termijn. Daarnaast moet er voldoende financiële ruimte overblijven binnen het basispakket zoals dat nu bestaat. Daardoor is het mogelijk om meer van dit soort innovatieve of nieuwe geneesmiddelen te vergoeden vanuit het basispakket.

Zorgverzekering vergelijken?

Bij ZorgKiezer vergelijken we alle zorgverzekeringen in één zorgvergelijker. Zo vind je direct een zorgverzekering die je past. Ga naar zorgverzekering vergelijken en gebruik de zorgvergelijker van ZorgKiezer. Alle zorgverzekeringen bestaan uit ten minste een basisverzekering. Hierdoor ben je automatisch verzekerd voor alles wat zich in het basispakket bevindt.

Bron: Zorginstituut Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344