Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Eerste vaccin uitgedeeld: dit is de planning

corona

Sanna Elkadiri kreeg vanochtend om 08.45 als eerste Nederlander een vaccin tegen het coronavirus. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland uiterlijk 1 oktober is gevaccineerd.

De Rijksoverheid maakte eerder een vaccinatiestrategie bekend. Het plan verdeelt de Nederlandse bevolking in negen doelgroepen. Namelijk:

  1. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning
  2. Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.
  3. Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp).
  4. Intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers.
  5. Thuiswonenden van 60-75 jaar.
  6. Thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar.
  7. Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie.
  8. Alle overige zorgmedewerkers.
  9. Mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie.

De toegewezen vaccins, locatie en periode verschillen per doelgroep.

Verschillende vaccins

De vaccinatiestrategie noemt zes verschillende vaccins. Een succesvolle uitvoering van het plan is afhankelijk van de levering en beschikbaarheid. Op dit moment is alleen Pfizer/BioNTech goedgekeurd in Nederland.

De EU werkt bewust samen met zes verschillende partijen om zo eventuele vertragingen of leverproblemen te kunnen ondervangen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er toch nog vraagtekens zijn bij het onderzoek, of dat er problemen komen in een fabriek. Ook kunnen vaccins alsnog afvallen omdat ze niet voldoende werken of omdat er problemen zijn met de veiligheid of bijwerkingen. De vaccins worden pas in gebruik genomen nadat ze zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Dit zijn de zes vaccinaties die de EU wil gaan gebruiken:

BioNTech/Pfizer

Dit vaccin is op 21 december goedgekeurd en bestaat uit twee doses. De tweede dosis vindt bij voorkeur 21 dagen na de eerste plaats. Nederland krijgt dit jaar naar verwachting 8,4 doses. Dit is goed voor de inenting van 4,2 miljoen mensen. De EU gaat meer doses bestellen. Dit zou nog eens 3,8 miljoen doses kunnen opleveren.

Het BioNTech/Pfizer is het enige vaccin dat momenteel in gebruik is.

Moderna

Dit Amerikaanse vaccin is ondertussen goedgekeurd in de Verenigde Staten, Canada en Israël. Vandaag werd bekend dat Nederland de eerste vaccins volgende week ontvangt.

Nederland krijgt dit jaar naar verwachting 6,2 miljoen doses. Ook van dit vaccin zijn twee doses nodig voor een volledige bescherming. Dit betekent dat 3 miljoen Nederlanders dit kunnen krijgen. Er zit een maand tussen de eerste dosis en de tweede dosis.

De verwachting is dat de eerste doses eind januari beschikbaar zijn. Deze zijn bedoeld voor verpleeghuisbewoners, ggz-cliënten, thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden tussen de 60 en 75.

Oxford/AstraZeneca

Dit Britse vaccin is goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk, maar in de EU zijn er nog wat haken en ogen. Zo is er nog wat onduidelijkheid over de optimale dosering.

Een groot voordeel van dit medicijn is dat het zes maanden houdbaar is in een gewone koelkast. Dit maakt de de distributie een stuk eenvoudiger dan de distributie van bijvoorbeeld het Pfizer/BioNtech-vaccin dat op -70 graden Celsius moet worden gekoeld.

Het vaccin bestaat uit twee doses. Er komen 11,7 doses beschikbaar, goed voor de vaccinatie van 5,8 miljoen mensen. De verwachting is dat dit veel gebruikt gaat worden voor Nederlanders tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie.

Janssen

Dit Amerikaanse vaccin wordt ontwikkeld door een Nederlands dochterbedrijf. De verwachting is dat de eerste doses dit voorjaar beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de andere vaccins is hier maar één dosis nodig voor volledige bescherming.

Het vaccin bevindt zich momenteel nog in een testfase. De hoop is dat het in maart in Amerika gebruikt kan gaan worden. Nederland volgt dan een maand later. Er zijn 11,3 miljoen dosis van dit vaccin besteld.

CureVac

De ontwikkeling van dit Duitse vaccin bevindt zich nog in een relatief vroeg stadium. Als de onderzoeken goed verlopen, dan kan het in het derde kwartaal van 2021 in gebruik worden genomen. Nederland heeft 8,6 miljoen doses besteld; daarmee kunnen dan in totaal 4,3 miljoen mensen worden gevaccineerd.

Sanofi/GSK

Dit vaccin liep in december tegen een aantal struikelblokken aan. Zo blijkt het niet goed te werken bij ouderen. Als alles goed verloopt, dan is Sanofi vanaf het vierde kwartaal beschikbaar.

Nederland heeft een optie op bijna 12 miljoen doses. Daarmee kunnen iets minder dan 6 miljoen mensen ingeënt worden.

Hekkensluiter

Nederland is het laatste EU-land dat begint met vaccineren. Minister De Jonge gaf eerder toe dat we eerder hadden kunnen beginnen. “We zijn onvoldoende wendbaar gebleken”, aldus De Jonge. De Tweede Kamer uitte forse kritiek op de gang van zaken.

Wereldwijd wordt er momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van ruim 200 vaccins.

Zorgverzekering 2021

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook. Heb je vragen over jouw zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee!

Bron: RIVM, NOS

 

Laatste update op 6 januari 2021 – 17:10 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344