Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Telebegeleiding: zorg die ook thuis kan

Wegens corona is een ziekenhuisbezoek voor een simpele controle of ingreep de laatste maanden minder vanzelfsprekend geworden. Telebegeleiding is een vorm van digitale zorgverlening die hierin uitkomst kan bieden. De Patïentenfederatie Nederland lanceerde deze week de campagne ‘Thuis kan het ook’. Deze campagne heeft als doel patiënten te stimuleren om aan de arts te vragen of er een alternatief is voor het ziekenhuisbezoek.

Telebegeleiding

Wat is telebegeleiding?

Telebegeleiding is een vorm van digitale zorg, waarbij de arts de patiënt op afstand begeleidt. De arts kan je gezondheid in de gaten houden omdat je de benodigde meetapparatuur thuiskrijgt. Je leert wat de signalen zijn van eventuele verslechtering, krijgt ondersteuning bij het omgaan met de ziekte en krijgt informatie over jouw gezondheid. Op die manier hoef je minder vaak naar het ziekenhuis voor controle.

Deze manier van zorg is een goed alternatief van fysieke zorg tijdens de coronacrisis. Je kunt namelijk niet altijd even makkelijk naar het ziekenhuis. Je kunt samen met je arts of verpleegkundige beslissen of telebegeleiding past bij jouw situatie. Op dit moment zijn er al een aantal apps waardoor coronapatiënten eerder het ziekenhuis uit kunnen. Een voorbeeld hiervan is de groep patiënten die nog zuurstof nodig heeft, maar verder wel stabiel is. Deze patiënten kunnen het ziekenhuis eerder verlaten en krijgen thuis begeleiding. Dankzij telebegeleiding kunnen de arts en patiënt verslechtering eerder opmerken.

Wie kunnen er gebruik maken van telebegeleiding?

Wanneer je regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles kun je gebruik maken van telebegeleiding Je kunt hierbij denken aan controles voor:

Hierbij moeten de controles wel vanuit huis te meten zijn. Hierbij kun je denken aan je bloeddruk, hartslag en zuurstof waardes.

De voordelen van telebegeleiding

Telebegeleiding biedt een aantal voordelen, waaronder:

  • Je krijgt meer inzicht in je gezondheid
  • Het geeft een veilig gevoel
  • Je houdt je gezondheid goed in de gaten samen met je arts
  • Het contact met de arts of verpleegkundige is laagdrempelig, bijvoorbeeld via een app.

Hoe regel je dit?

In Nederland biedt al meer dan de helft van de ziekenhuizen telebegeleiding aan. Dit aantal neemt steeds verder toe. Je kunt in het ziekenhuis vragen of telebegeleiding bij jouw situatie past. Voor patiënten met hartfalen bestaat ook een keuzehulp, hierin kun je vinden waar telebegeleiding wordt aangeboden en welke kenmerken het aanbod heeft. Ook steeds meer huisartsen, specialisten en thuiszorgorganisaties bieden telebegeleiding aan. Als je gebruik wilt maken van telebegeleiding kun je dit aan je arts of verpleegkundige vragen. Samen beslis je of dit bij je situatie past. Nog niet ieder ziekenhuis of elke afdeling biedt het aan.

Wanneer jouw ziekenhuis geen telebegeleiding aanbiedt kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar en vragen om zorgbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je helpen bij het vinden van een lokaal ziekenhuis dat wel telebegeleiding aanbiedt. Je kunt ook advies vragen bij je patiëntenvereniging, zoals het Longfonds of de Harteraad.

Vergoeding zorgverzekering telebegeleiding

De basisverzekering vergoedt telebegeleiding. Het is namelijk ‘gewone’ zorg, maar dan op afstand. Het eigen risico is van toepassing op deze vorm van zorg. Wanneer je je eigen risico nog niet hebt gebruikt kan het dus zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Alleen wanneer de telebegeleiding door de huisarts wordt ingezet, vergoedt de basisverzekering de kosten volledig. Op huisartsenzorg is het eigen risico namelijk niet van toepassing.

Campagne: Thuis kan het ook

Het Vliegwiel lanceerde op 16 november de campagne ‘Thuis kan het ook’. De Vliegwielcoalitie is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland. Met de campagne willen zij patiënten wijzen op de mogelijkheden van telebegeleiding. Het Vliegwiel wil mensen informeren over de mogelijkheden en aanmoedigen om als patiënt bij je arts naar de mogelijkheden van telebegeleiding te vragen. Zowel de patiënt en de arts kunnen hierdoor meer zicht op de gezondheid van de patiënt krijgen. Daarnaast kan de digitale zorg het aantal ziekenhuisbezoeken verlagen.

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

Laatste update op 3 december 2020 – 09:26 door Remco Horters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344