Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Verzekerden kiezen voor hoger eigen risico

Uit onze gegevens blijkt dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een hoger vrijwillig eigen risico te nemen bij hun verzekering. Dit betekent dat zij bereid zijn om een groter deel van de zorgkosten zelf te betalen in het geval van een declaratie, in ruil voor een lagere premie.

Hoeveel verzekerden gaan in 2023 voor een hoger eigen risico?

Volgens de laatste gegevens zullen in 2023 zo’n 40 procent van de verzekerden voor een hoger eigen risico kiezen. In plaats van het minimale eigen risico van €385. Dit betekent dat bijna de helft van de verzekerden ervoor kiest om een groter deel van de kosten voor medische behandelingen zelf te betalen in ruil voor een lagere premie.

Zoals 9 december ook na te lezen was in een artikel op NU.nl over eigen risico:

‘Ook het vrijwillige eigen risico wordt vaker verhoogd, zien Independer en ZorgKiezer. Bij de eerste vergelijker kiest maar liefst 40 procent van de overstappers voor een eigen risico dat hoger is dan de standaard 385 euro, in ruil voor premiekorting. In 2020 was dit nog maar een kwart.

Bij Pricewise zien ze zelfs dat 46 procent kiest voor een verhoogd eigen risico. Alarmerend veel, zegt een woordvoerder, omdat mensen zich mogelijk blindstaren op de korting. Bij ZorgKiezer kiest dit jaar een op de drie overstappers voor een hoger eigen risico.’

Waarom kiezen verzekerden voor een hoger eigen risico?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een hoger vrijwillig eigen risico kiezen. Sommigen willen simpelweg besparen op hun premie en zijn bereid om in ruil daarvoor een groter deel van de kosten zelf te dragen. Anderen zijn van mening dat zij geen gebruik zullen maken van hun verzekering en daarom bereid zijn om meer risico te nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat het nemen van een hoger vrijwillig eigen risico niet altijd de beste optie is. Als je regelmatig gebruikmaakt van je zorgverzekering, bijvoorbeeld omdat je vaker gezondheidsklachten hebt, kan het verstandiger zijn om voor een lager vrijwillig eigen risico te kiezen. Zo voorkom je een groot deel van de kosten zelf te betalen bij een declaratie.

Voorbeeldsituaties van verzekerden die het eigen risico verhogen

Kijk naar de onderstaande voorbeeldsituaties om een idee te krijgen bij het effect dat eigen risico verhogen heeft:

  1. In 2023 kiest Marie ervoor om haar eigen risico te verhogen naar €585. Hierdoor betaalt ze een lagere premie, maar moet ze wel een groter deel van de kosten voor medische behandelingen zelf betalen. Als Marie gezond blijft, kan dit een goede beslissing zijn omdat ze dan geld bespaart op haar zorgverzekering. Als ze echter ziek wordt of een ongeval krijgt, zullen haar medische kosten onverwachts tot €300 hoger zijn dan bij het normale eigen risico. In vergelijking met het minimale eigen risico levert dit daarentegen wel een besparing op van zo’n €10 per maand op de zorgpremie.
  2. In 2023 kiest Anne ervoor om haar eigen risico voor haar zorgverzekering te verhogen naar €885. Hierdoor betaalt ze een lagere premie, maar moet ze wel een groter deel van de kosten voor medische behandelingen zelf betalen. Dit kan een goede beslissing zijn voor Anne als ze gezond is en weinig medische kosten verwacht. Als ze echter onverwachts ziek wordt of een ongeval krijgt, kunnen haar medische kosten tot €500 hoger zijn dan bij het minimale eigen risico. Anne moet daarom goed nadenken over haar keuze en ervoor zorgen dat ze voldoende financiële middelen heeft om eventuele hoge medische kosten te dekken. Ten opzichte van het minimale eigen risico levert dit daarentegen een besparing op van zo’n €25 per maand op de zorgpremie.

Zorgverzekering vergelijken op basis van eigen risico

Met onze tool kun je snel en eenvoudig verschillende zorgverzekeringen vergelijken op basis van specifieke wensen en behoeften. Dit is belangrijk omdat zorgverzekeringen vaak complex zijn en het moeilijk kan zijn om de juiste keuze te maken. Kies voor een vrijwillig eigen risico van €385, €485, €585, €685, €785 of €885 en bespaar op jouw zorgpremie of verlaag de risico’s en beperk jouw zorgkosten. Ga naar ZorgKiezer om aan te geven welk eigen risico jouw voorkeur heeft.

Bron:
NU.nl

Laatste update op 12 december 2022 – 11:47 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344