ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?
Bel 0202611600

Aanvullende zorgverzekeringen

Door: - Leestijd: 2 minuten

Niet iedereen heeft dezelfde zorgbehoefte. Daarom is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten, maar is iedereen er vrij in om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kun je aangeven wat voor jou belangrijk is. Veel voorkomende aanvullende zorgverzekeringen zijn voor:

 • Tandartskosten
 • Fysiotherapie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen en contactlenzen

Uit eigen zak of aanvullend verzekeren?

Een zorgverzekering is bedoeld om onverwachte kosten te dekken. Je betaalt dus een bedrag per maand om een risico te dekken voor onverwachte kosten. Als je de kosten sowieso gaat maken dan is er geen winst meer te behalen voor de zorgverzekeraar. Daarom hanteren verzekeraars voor sommige uitgebreide pakketten een medische selectie.

Heb jij een aanvullende zorgbehoefte? Dat betekent niet direct dat je altijd goedkoper uit bent met een aanvullende verzekering. In een aanvullend pakket zit namelijk een hele hoop zorg. Je betaalt dus hoogstwaarschijnlijk ook voor zorg die je niet gebruikt. In 2016 was nog maar 84 procent aanvullend verzekerd. Steeds meer consumenten sluiten alleen een basisverzekering af. Kijk dus goed of je goedkoper uit bent met de aanvullende verzekering. We geven een rekenvoorbeeld.

 • Rekenvoorbeeld 1

Pieter wil zich verzekeren voor de tandarts. Hij sluit een aanvullende verzekering af voor 100% vergoeding van 250 euro. Hij kiest het pakket 'Anderzorg Tand 100% € 250". Hij betaalt hier 13,50 euro per maand voor en dus 162 euro per jaar. Een periodieke controle bij de tandarts kost € 30,-. Hij gaat dit jaar 2 keer op controle naar de tandarts. Als hij deze controle uit eigen zak zou betalen zou hij dus 60 euro betalen. Door zich aanvullend te verzekeren betaalt hij dus 102 euro per jaar te veel voor zijn verzekering. 

 • Rekenvoorbeeld 2

Pieter heeft een bril. Als Pieter niet verzekerd is voor zijn bril dan kost deze bril bij Eye Wish 200 euro. Hij wil zich aanvullend verzekeren voor zijn bril. Hij heeft gekozen voor het pakket van Ditzo 'Pearle&Eye Wish bril en lenzen module'. Hij betaalt hier 3,50 in de maand voor. Hiermee krijgt hij 100% vergoed per jaar voor 100 euro per jaar. De andere 100 euro moet hij uit eigen zak betalen. Hij betaalt dus 42 euro per jaar voor zijn verzekering en 100 euro uit eigen zak. Uiteindelijk is hij 142 euro kwijt voor zijn bril. Als hij zich niet aanvullend had verzekerd dan zou hij 200 euro betalen. Door zich aanvullend te verzekeren bespaart hij 200 - 142 = 58 euro per jaar. Hij moet weliswaar wel zijn bril kopen bij Eye Wish of Pearle. 

Bereken dus goed of het voor jouw situatie voordelig is om je aanvullend te verzekeren of om de kosten uit eigen zak te betalen. Weet je zelf niet goed welke aanvullende zorgverzekering in 2018 het meest geschikt is voor jouw situatie? Wij bij ZorgKiezer.nl helpen je graag bij het vinden van de beste zorgverzekering 2018. 

Medische acceptatie

Zoals eerder genoemd sluit je een verzekering af, omdat je onverwachte kosten wilt dekken. Als je zeker weet dat je die kosten gaat maken dan valt er voor de zorgverzekeraar geen winst meer te behalen en is het geen 'verzekering' meer. Daarom hanteren sommige verzekeraars voor hele uitgebreide pakketten een medische selectie. Je wordt dan niet direct geaccepteerd voor de verzekering, maar je moet een vragenlijst beantwoorden. Als blijkt dat je de verzekering wilt afsluiten, omdat je zeker weet dat je dat jaar de kosten gaat maken is er een grote kans dat je geweigerd wordt.

Lees meer over medische acceptatie

Chronisch ziek? Word ik dan wel geaccepteerd bij mijn verzekeraar?

Zorgverzekering vergelijken

Bij het vergelijken van de zorgverzekering kun je per onderwerp aangeven of dit wel of niet belangrijk voor jou is. De zorgverzekeringen die het beste passen bij de opgegeven wensen worden dan getoond. Hierbij is het basispakket inbegrepen zodat je meteen een totaalbeeld krijgt van de zorgverzekering. Voor persoonlijke hulp bij het vinden van de juiste aanvullende zorgverzekeringen kun je bellen naar 020-2611600.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Mag een verzekeraar mij weren voor de zorgverzekering als hij mij weigert voor de aanvullende verzekering?

Nee, dat mag niet. Voor de zorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar moet jou voor de zorgverzekering dus accepteren. Aanvullende verzekeringen vallen niet onder de voorwaarden van de nieuwe zorgverzekering. Dit betekent dat bijvoorbeeld de acceptatieplicht en een verbod op premiedifferentiatie niet gelden voor de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen (en met welke premie) zij aanbieden, en welke voorwaarden zij daaraan verbinden.

Wat gebeurt er als ik overstap op een zorgverzekering bij een andere verzekeraar? Wordt dan ook mijn bestaande aanvullende verzekering automatisch beëindigd?

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering wordt er gevraagd of de oude zorgverzekering opgezegd mag worden. Als hier akkoord op wordt gegevens, wordt de huidige zorgverzekering inclusief aanvullend pakket opgezegd. Dit gaat dan automatisch. Als hiervoor geen akkoord is, zal je de zorgverzekering zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd