ZorgKiezer

Aanvullende zorgverzekeringen

Door: - Leestijd: 3 minuten

Maak jij gebruik van zorg die niet of nauwelijks vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan mag je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om deze kosten te dekken. Bijvoorbeeld de kosten voor fysiotherapiebehandelingen of de kosten voor de tandarts. De vergoedingen die je ontvangt door de aanvullende zorgverzekeringen moeten natuurlijk wel opwegen tegen de extra premie je betaalt. Check daarom goed de aanvullende zorgverzekering op prijs en inhoud.

Heb jij een aanvullende zorgbehoefte? Dat betekent niet direct dat je altijd goedkoper uit bent met een aanvullende verzekering. In een aanvullend pakket wordt hoogstwaarschijnlijk ook zorg vergoed die je niet gebruikt.

Wel of geen aanvullende zorgverzekering voor:

De tandarts

Voor volwassenen wordt voor je gebit maar weinig vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen als je ernstige stoornissen of afwijkingen hebt of als je een lichamelijke- of geestelijke aandoening hebt, kun je tandartskosten vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Als jij kosten verwacht te maken die je niet zelf kunt of wilt betalen, dan kun je je verzekeren voor de tandarts.

Rekenvoorbeeld

Pieter wil zich verzekeren voor de tandarts. Hij sluit een aanvullende verzekering af voor 100% vergoeding van 250 euro. Hij betaalt hier 13,50 euro per maand voor en dus 162 euro per jaar. Een periodieke controle bij de tandarts kost 30 euro. Hij gaat dit jaar 2 keer op controle naar de tandarts. Als hij deze controle uit eigen zak betaalt is hij 60 euro kwijt. Door zich aanvullend te verzekeren voor 162 euro per jaar betaalt hij 102 euro per jaar te veel voor zijn verzekering.

> Alle vergoedingen tandarts

Fysiotherapie

Alleen bij chronische aandoeningen worden fysiobehandelingen voor volwassenen vergoed vanuit de basisverzekering. In elk ander geval betaal je de behandelingen zelf. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie.

> Alle vergoedingen fysiotherapie

Brillen en lenzen

Draag jij een bril of lenzen? Dan kun je je aanvullend verzekeren om deze middelen -vergoed- te krijgen. Sluit je alleen een aanvullende zorgverzekering af omdat je je bril wilt vergoeden? Dat is helaas -bijna- nooit de goedkoopste optie.

Rekenvoorbeeld

Pieter heeft een bril. Als Pieter niet verzekerd is voor zijn bril dan kost deze bril 200 euro. Hij wil zich aanvullend verzekeren voor zijn bril. Hij betaalt voor de aanvullende verzekering 3,50 per maand en 42 euro per jaar. Hiermee krijgt hij 100% vergoed voor 100 euro per jaar. De andere 100 euro moet hij uit eigen zak betalen. Hij is dus 142 euro kwijt (100 euro uit eigen zak + 42 euro voor de verzekering). Als hij zich niet aanvullend had verzekerd dan zou hij 200 euro betalen. Door zich aanvullend te verzekeren bespaart hij 200 - 142 = 58 euro per jaar. Let op: de premie voor dit pakket is uitzonderlijk laag en hij moet weliswaar wel zijn bril kopen bij Eye Wish of Pearle.

> Alle vergoedingen voor brillen in 2019

Zwangerschap en geboorte

Als je zwanger bent of wilt worden kun je rekening houden met je aanvullende zorgverzekering. Wil je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak? Dan betaal je dit zelf. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt deze kosten.

>Alle vergoedingen voor bevallen in het ziekenhuis in 2019

> Alle vergoedingen voor kraamzorg in 2019

Een beugel

De kosten voor een beugel zijn vrij hoog. Gemiddeld zo’n 1500 euro per jaar voor kinderen tot 18 jaar. Daarom is het wenselijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let wel op, als je een beugel wilt verzekeren hanteren veel zorgverzekeraars een wachttijd. Dit houdt in dat je in het eerste jaar geen beroep kunt doen op de vergoeding.

> Alle vergoedingen orthodontie tot 18 jaar

> Alle vergoedingen orthodontie vanaf 18 jaar

Wachttijd of medische acceptatie?

Bij het afsluiten van een basisverzekering is elke zorgverzekeraar verplicht je te accepteren. Het maakt niet uit hoe jouw gezondheid is. Voor sommige – vaak uitgebreide – aanvullende pakketten is de zorgverzekeraar niet verplicht om jou te accepteren. Er volgt dan een medische acceptatie waarbij de zorgverzekeraar jouw zorgkosten inschat. Als blijkt dat je al weet dat je veel zorgkosten gaat maken is de kans groot dat je geweigerd wordt.

Lees ook: Chronisch ziek? Word ik dan wel geaccepteerd bij mijn verzekeraar?

Apart afsluiten?

Wil jij jouw aanvullende zorgverzekering los van jouw basisverzekering afsluiten? Dat is mogelijk, maar het is niet altijd de beste optie. Zorgverzekeraars rekenen vaak een toeslag op een losse aanvullende zorgverzekering. Een tweede nadeel is dat vergoedingen moeilijker worden uitgekeerd, omdat voor sommige zorg een deel uit de basisverzekering wordt vergoed en een deel uit de aanvullende zorgverzekering.

Zorgverzekering vergelijken

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kun je filteren op welke zorgbehoefte bij jou van toepassing zijn. De zorgverzekeringen die het beste passen bij de opgegeven wensen worden dan getoond. Hierbij is het basispakket inbegrepen zodat je meteen een totaalbeeld krijgt van de zorgverzekering. Voor persoonlijke hulp bij het vinden van de juiste aanvullende zorgverzekeringen kun je bellen naar 020-2611600.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Mag een verzekeraar mij weren voor de zorgverzekering als hij mij weigert voor de aanvullende verzekering?

Nee, dat mag niet. Voor de zorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar moet jou voor de zorgverzekering dus accepteren. Aanvullende verzekeringen vallen niet onder de voorwaarden van de nieuwe zorgverzekering. Dit betekent dat bijvoorbeeld de acceptatieplicht en een verbod op premiedifferentiatie niet gelden voor de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen (en met welke premie) zij aanbieden, en welke voorwaarden zij daaraan verbinden.

Wat gebeurt er als ik overstap van basisverzekering? Wordt dan ook mijn bestaande aanvullende verzekering automatisch beëindigd?

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering wordt er gevraagd of de oude zorgverzekering opgezegd mag worden. Als hier akkoord op wordt gegevens, wordt de huidige zorgverzekering inclusief aanvullend pakket opgezegd. Dit gaat dan automatisch. Als hiervoor geen akkoord is, zal je de zorgverzekering zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd