ZorgKiezer.nl

Griepje te pakken? Wat vergoedt je zorgverzekering?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks keert de griepgolf terug in Nederland. Gemiddeld duurt zo'n griepepidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. Vaak is er een griepgolf in de maanden december en januari. Het is winter, koud en mensen hebben minder weerstand. Als je de griep te pakken hebt, heb je dan eigenlijk iets aan je zorgverzekering?

Symptonen griep

Griep is een besmettelijk virus in je neus, keel en luchtwegen. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Zo kun je besmet raken. Griep is niet hetzelfde als verkoudheid. De Griep duurt vaak een paar dagen tot een week.

Bezoekje aan de huisarts wordt vergoed

Vertrouw jij het niet? Omdat het bijvoorbeeld om jouw kind of een bejaarde ouder gaat? Dan kun je altijd even langs de huisarts gaan. Dit bezoekje wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt ook géén eigen risico.

Bij doorverwijzing of extra onderzoek betaal je eigen risico

Voor een doorverwijzing naar een andere zorgverlener of extra onderzoek (zoals bloedprikken) betaal je eerst altijd je eigen risico. In 2018 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dat met het vrijwillig eigen risico 500 euro verhogen. Je betaalt soms ook een eigen bijdrage als je huisarts na het bezoek medicijnen voorschrijft.

Griepprik: gratis voor ouderen en zieken

Als je ouder bent dan 60 jaar of als je bijvoorbeeld diabetes hebt, dan behoor je tot een risicogroep. Deze mensen krijgen begin oktober een uitnodiging thuis gestuurd om bij de huisarts een griepprik te halen om je te beschermen tegen het virus in de wintermaanden. De basisverzekering vergoedt deze prik. Je betaalt hier geen eigen risico voor.

Geen risicogroep, toch een griepprik?

Val je niet onder één van de risicogroepen? Maar wil je wel een griepprik? Dan moet je er voor betalen. Het wordt dan namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je er aanvullend voor verzekeren. Als je je alleen voor de griepprik aanvullend wilt verzekeren is dit vaak niet voordelig. Een grieppik kost ongeveer 25,-. Wil jij aanvullende verzekeringen vergelijken voor deze vaccinatie of andere vaccinaties. Dat kan met onze zorgvergelijker. 

Overstappen in 2018?

Wanneer jij jouw huidige zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari 2018 kun je nog een zorgverzekering uitkiezen voor 31 januari 2018. Er is ook een aantal uitzonderingen voor het tussentijds overstappen

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd