ZorgKiezer

Huisartsenzorg

Door: - Leestijd: 1 minuut

Je huisarts is het allereerste aanspreekpunt voor vragen of problemen over gezondheid en ziekte. Voorbeelden van klachten waarmee je naar de huisarts kunt gaan zijn onder andere: griep, rugpijn, kinderziektes, chronische ziektes zoals astma of suikerziekte, maar ook als er thuis of op school problemen zijn.

Een huisarts biedt:

 • Diagnostische zorg
 • Therapeutische zorg
 • Preventieve medische zorg

Als je niet in staat bent om een bezoek aan de huisarts te brengen kan een huisarts ook bij jou langskomen. 

Huisartsenkeuze

In Nederland is het niet verplicht om een vaste huisarts te kiezen, maar het wordt wel aangeraden om dit te doen. Je huisarts kent je gezondheidssituatie en houdt veranderingen hierin bij. Ook weet je meteen waar je terecht kan als er iets is. Nederland telt gemiddeld 5 huisartsen per 10.000 inwoners. In Nederland kennen wij de vrije artsenkeuze. Soms kun je vanwege bepaalde redenen niet bij een huisarts terecht. Redenen kunnen zijn: 

 • De huisarts heeft geen ruimte voor nieuwe patiënten.
 • Je zorgverzekeraar heeft geen contract met deze huisarts. Let hierop als je een ‘naturapolis’ wilt afsluiten of hebt afgesloten.
 • Je woont te ver weg bij die huisarts vandaan.
 • Je hebt andere ideeën over de zorg dan de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld gaan over alternatieve geneeswijzen of euthanasie.

Als een huisarts je zonder goede reden weigert kun je ook contact opnemen met je zorgverzekeraar of je kunt contact opnemen met de Zorgbelang organisatie in jouw regio.

Huisartsen inschrijvingstarief

Een huisarts brengt per kwartaal een tarief in rekening bij iedereen die op de eerste dag van dat kwartaal bij hen ingeschreven staat. Dit inschrijvingstarief zorgt ervoor dat je altijd bij je huisarts terecht kunt.
Het kan dus zo zijn dat je niet bij de huisarts bent geweest, terwijl er toch kosten worden berekend. De huisarts stuurt deze rekening in de meeste gevallen meteen door naar je zorgverzekeraar.

Vergoeding huisartsenbezoek

In elke basisverzekering worden bezoeken aan de huisarts vergoed. Ook valt een huisartsenbezoek niet onder het eigen risico. Pas als de huisarts je door gaat verwijzen of extra handelingen (in plaats van alleen een gesprek) gaat verrichten is er kans dat je daarvoor moet betalen.
Je kunt in je zorgpolis nakijken wat voor jou vergoed wordt of je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd