ZorgKiezer.nl

Wijzigingen zorgverzekering 2016

Door: - Leestijd: 2 minuten

Bekijk wijzigingen voor de zorgverzekering 2018.

Ook voor de zorgverzekering 2016 zullen er weer een aantal wijzigingen worden doorgevoerd. Lees hieronder wat er tot nu toe gaat veranderen.

Wat verandert er in 2016?

De plannen voor 2016 zijn met Prinsjesdag kenbaar gemaakt. In de zorg verandert er komend jaar niet heel erg veel. Onderstaand de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

1. Wijzigingen basispakket

Er verdwijnen in 2016 geen behandelingen uit het basispakket. Wel wordt de basisverzekering uitgebreid met enkele specifieke behandelingen.

Uitbreiding basispakket:

Vanaf 2016 zal onderstaande zorg worden toegevoegd aan het basispakket:

 • Prenatale chirurgie bij een open ruggetje

De operatie wordt alleen vergoed als er sprake is van een zorgvuldige beoordeling vanuit een Nederlands universitair medisch centrum.

 • Vervolgtesten bij positieve Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

De NIPT is een test die wordt uitgevoerd om tijdens de zwangerschap vroegtijdig chromosoomafwijkingen bij een ongeboren kind op te sporen, zoals het syndroom van Down. Deze test wordt in Nederland alleen uitgevoerd bij een positieve uitslag van de combinatietest. De NIPT wordt sinds dit jaar al vergoed en vanaf 2016 worden ook de vervolgtesten door de zorgverzekeraar vergoed.

Sportarts in het basispakket

De behandelingen van de sportarts worden ook onderdeel van het basispakket nu de sportarts erkend wordt als medisch specialist.

2. Premie zorgverzekering 2016

De premie voor de zorgverzekering stijgt in 2016 met 84 euro per jaar, oftewel 7 euro per maand. Deze rekenpremie die op Prinsjesdag is bepaald is de basis van de premie die jij als verzekerde uiteindelijk gaat betalen. Deze stijging van de rekenpremie nemen de zorgverzekeraars mee in hun uiteindelijke premie. De hoogte van de premie bepalen de zorgverzekeraars uiteindelijk zelf. Vóór 19 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor de zorgverzekering 2016 bekend hebben gemaakt. 

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de zorgpremies 2016? Meld je aan voor de nieuwsbrief en schrijf je in voor de premiewekker.

3. Eigen risico 2016

Het eigen risico voor 2016 wordt met 10 euro verhoogd naar 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro van jouw zorgkosten zelf moet betalen. De afgelopen jaren is het eigen risico elk jaar gestegen. De grootste sprongen van het eigen risico waren tussen 2011 en 2013, toen steeg het eigen risico in twee jaar tijd van 170 euro naar 350 euro. 

4.. Nieuwe zorgpolis

Het kabinet heeft na afwijzing van de vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer een alternatief bedacht. Zorgverzekeraars kunnen nu een selectpolis aanbieden, waarin je als verzekerde een korting krijgt op het eigen risico wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. 

De budgetpolis zoals die er nu is, blijft dus gewoon bestaan. Ga je voor zorg naar een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt, dan wordt de behandeling voor het grootste deel gewoon vergoed. In het afgewezen voorstel van de vrije artsenkeuze zou in dat geval niets meer worden vergoed. De korting op je eigen risico komt daar waarschijnlijk nog bij wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Of dit voorstel doorgaat wordt later bekend gemaakt.

Overstappen zorgverzekering 2016

Vanaf halverwege november tot en met eind december kun je weer je zorgverzekering vergelijken en via ZorgKiezer.nl overstappen naar de beste zorgverzekering voor jou. Voor 1 januari 2016 moet je je oude zorgverzekering hebben opgezegd. Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd