Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kun je in 2018 je zorgverzekering tussentijds wijzigen?

Ben je overgestapt van zorgverzekering, maar nu wil je eigenlijk toch nog de zorgverzekering wijzigen? Ben je bijvoorbeeld zwanger geworden of heb je je gewoon bedacht?  Bij een aantal verzekeraars kan dat tot en met 31 januari. Een paar verzekeraars bieden zelfs nog de mogelijkheid om je zorgverzekering gedurende het jaar aan te passen.

Zorgverzekering wijzigen

Zorgverzekering wijzigingen tot en met 31 januari

Het vrijwillig eigen risico

Je kunt bij de volgende verzekeraars je vrijwillig eigen risico verhogen of verlagen tot en met 31 januari 2018:

 • De Amersfoortse
 • Ditzo
 • DSW
 • Menzis
 • ONVZ
 • VGZ

Ben jij in 2018 verzekerd bij één van deze zorgverzekeraars? Dan kun je bij hen aangeven om het eigen risico aan te passen tot 31 januari.

Tandartsverzekering of aanvullende zorgverzekering wijzigen

Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen of tandartsverzekering wijzigen tot en met 31 januari 2018 bij de volgende zorgverzekeraars.

 • De Amersfoortse
 • Ditzo
 • DSW
 • Menzis
 • ONVZ
 • VGZ
 • Zilveren Kruis

Ben jij in 2018 verzekerd bij één van deze zorgverzekeraars? Dan kun je bij hen aangeven om het eigen risico aan te passen.Voor alle zorgverzekeringen gelden dat de wijzigingen met terugwerkende kracht ingaan per 1 januari 2018.

Aanvullende verzekering het hele jaar door aanpassen

Sommige zorgverzekeraars bieden ook de mogelijkheid om je aanvullende verzekering of je tandartsverzekering het hele jaar door te kunnen aanpassen. Dat geldt voor de volgende zorgverzekeraars:

Nationale Nederlanden  De meegroeiservice van Nationale Nederlanden laat je één keer per jaar de aanvullende verzekering tussentijds wijzigen. Dit kan alleen als je situatie voldoet aan de meegroeiservice voorwaarden zoals o.a. zwangerschap, scheiding of verhuizing.
CZ & OHRA De meegroeiservice van CZ of Ohra laat je één keer per jaar de aanvullende verzekering tussentijds wijzigen. Dit kan alleen als je situatie voldoet aan de meegroeiservice voorwaarden zoals o.a. zwangerschap, scheiding of verhuizing.
FBTO  FBTO heeft sommige modules kan je later in het jaar aanzetten. Geldt alleen voor de modules: Zorg in het buitenland, Ongevallen en Tandongeval.
Salland Je kunt je dekking aanpassen als je voldoet aan de voorwaarden. Er geldt een wachttijd van 6 maanden voordat je gebruik kunt maken van de vergoeding.
ZorgDirect Je kunt je dekking aanpassen als je voldoet aan de voorwaarden. Er geldt een wachttijd van 6 maanden voordat je gebruik kunt maken van de vergoeding.

Tussentijds overstappen

Je kunt tot en met 31 december overstappen. Als je zelf je zorgverzekering op hebt gezegd voor 1 januari dan heb je nog een maand langer de tijd om een zorgverzekering uit te kiezen. Tot 31 januari. Je hebt een aantal uitzonderingen. Je kunt tussentijds overstappen in de volgende situaties:

 1. Ik word 18

Je wordt achttien jaar en moet gaan betalen voor je eigen zorgverzekering. Als je achttien wordt ben je verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Je moet dan verzekerd zijn vanaf de eerste van de maand nadat je 18 bent geworden. Stel jij wordt op 4 februari 18 jaar. Dan moet je een basisverzekering af hebben gesloten vanaf 1 maart 2018. Voor de zorgverzekeraars ben je dan nog de hele maand februari 17 jaar.

 1. Ik ga scheiden

Je partner en jij gaan scheiden. Als je samen op dezelfde polis staat en jullie gaan scheiden, kan je de polis laten splitten en kan zelfs de partner, dus niet de hoofdaanvrager, overstappen naar een andere zorgverzekeraar en de zorgverzekering wijzigen.

 1. Ik kom in Nederland wonen

Je komt in Nederland wonen vanuit het buitenland en je hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont en werkt is verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Regel dit op tijd en voorkom dat je een boete krijgt.

 1. Ik ga ergens anders werken, maar ben collectief verzekerd via mijn werkgever

Je bent collectief verzekerd via je werkgever, maar je gaat ergens anders werken. De collectieve verzekering waar je nu verzekerd bent wordt beëindigd. Dan kan je overstappen naar het collectief van de nieuwe werkgever of een andere collectieve verzekering (bijvoorbeeld van een vereniging). Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven aan de zorgverzekeraar. Als jij niet overstapt naar een ander collectief, dan wordt jouw huidige collectieve zorgverzekering omgezet naar een individuele zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar. Vaak kan je dan nog wel de zorgverzekering wijzigen.

 1. Ik kom uit een militair dienstverband

Je komt uit een militair dienstverband. Binnen vier maanden ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als je niet langer in actieve dienst bent.

 1. Mijn zorgverzekeraar wijzigt de voorwaarden

De zorgverzekeraar wijzigt tussentijds de voorwaarden van de zorgverzekering. Als de zorgverzekeraar halverwege het jaar de voorwaarden van de zorgverzekering aanpast en dit heeft nadelige gevolgen voor hoe jij verzekerd bent, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering.

Zorgverzekering wijzigen en vergelijken

In onze zorgvergelijker kun je goed vergelijken welke aanvullende verzekeringen voor u van pas zijn.

Laatste update op 19 september 2018 – 13:01 door Claire Langenhoff.

Reacties op “Kun je in 2018 je zorgverzekering tussentijds wijzigen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344