Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Herstelzorg na corona toegevoegd aan basispakket

herstelzorg

Vanaf 18 juli 2020 wordt de basisverzekering tijdelijk uitgebreid met vergoeding voor herstelzorg voor mensen die corona hebben gehad. Het gaat dan om patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen, die op een verpleegafdeling zijn behandeld of thuis ernstig ziek zijn geweest. 

herstelzorg corona

Het zorginstituut Nederland had minister Tamara van Ark van Medische Zorg geadviseerd om voorlopig de herstelzorg voor ernstig zieke Covid-19 patiënten ruimer te vergoeden. Dit advies neemt Van Ark nu aan en zorgt ervoor dat het basispakket tijdelijk wordt verruimd. Het gaat hierbij om paramedische herstelzorg voor coronapatiënten die ernstige klachten hebben. Tijdens de tijdelijke verruiming van de basisverzekering zal onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van de zorg.

Vergoeding herstelzorg uit de basisverzekering

Op dit moment kunnen patiënten die corona hebben gehad al gebruik maken van de huisarts, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Deze vormen van zorg worden al vergoed door de basisverzekering. Hieraan wordt vanaf 18 juli de volgende zorg toegevoegd:

  • fysiotherapie of oefentherapie – maximaal 50 uur
  • diëtist – maximaal 7 uur
  • ergotherapie – maximaal 8 uur

Om gebruik te kunnen maken van paramedische herstelzorg met vergoeding uit de basisverzekering, heb je een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Deze behandelingen zijn niet zomaar door iedereen te gebruiken. De vergoeding uit de basisverzekering geldt 6 maanden na de indicatiestelling. Na de eerste 3 maanden zal een herbeoordeling door de huisarts plaatsvinden. Als na 6 maanden nog ernstige klachten zijn, kan de indicatie met nog 6 maanden worden verlengd. Tijdens de behandelperiode worden gegevens verzameld voor onderzoek. Zo wordt bijgehouden hoe effectief de behandelingen zijn en hoe het herstel verloopt.

Verwachtingen gebruik

Tussen de patiënten die corona hebben gehad, zijn grote verschillen te zien. Niet alleen in het verloop van de ziekte, maar ook in het herstel ervan. Het is nu nog niet bekend of paramedische herstelzorg voor iedereen goed werkt. Daarom weten we nog niet welke zorg er precies nodig is of hoeveel behandelingen er nodig zijn per situatie. Het Zorginstituut Nederland heeft een schatting gemaakt dat de kosten 27,7 miljoen euro zullen bedragen in de eerste 12 maanden na de uitbraak van corona in Nederland. Zij hebben dit bedrag berekend op een schatting van 16.000 patiënten met ernstige klachten door het coronavirus. Zij hebben bij deze aantallen ook een schatting gemaakt van de zorg die zij denken dat een patiënt gemiddeld zal verbruiken. Dit bestaat uit 30 behandelingen fysio- of oefentherapie, 5 uren ergotherapie en 4 uur diëtetiek

Normaal gesproken worden deze behandelingen niet door de basisverzekering gedekt. Je kan wel een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering, maar de verwachting is dat lang niet alle corona patiënten vorig jaar december een pakket hebben gekozen met het vooruitzicht op deze situatie. Hierdoor ontstaat nu een situatie waarbij mensen een groot deel van de zorgkosten voor eigen rekening krijgen. Door de herstelzorg nu tijdelijk toe te voegen aan de basisverzekering, worden deze kosten opgevangen. Wat de zorgverzekering voor 2021 gaat doen, is nu nog niet bekend. Half november worden alle nieuwe pakketten en premies openbaar en kan je weer overstappen van zorgverzekering of het huidige pakket wijzigen.

Laatste update op 27 oktober 2021 – 11:21 door Daan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344