Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Inseminatie toch vergoed voor lesbische en alleenstaande vrouwen in 2019

inseminatie

Laatste update op 14 maart 2019 – 09:49 door .

Vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande en lesbische vrouwen worden in 2019 tóch vergoed door de basisverzekering. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft dit afgelopen woensdag besloten nadat hij onder vuur lag door zijn oordeel dat vrouwen geen vergoeding krijgen zonder medische indicatie.

kunstmatige inseminatie

Oordeel Minister Bruins

Vruchtbaarheidsbehandelingen worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering als er een medische indicatie is. Het ontbreken van een mannelijke partner is geen medische indicatie, stelde Minister Bruins. Alleenstaande en lesbische vrouwen met een kinderwens kunnen daarom de behandelingen niet vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Kunstmatige inseminatie kan alleen worden vergoed als de vrouw die zwanger wil worden verminderd vruchtbaar is.

Niet van deze tijd

Minister Bruins kwam onder vuur te liggen. Tegenhangers van deze stelling zeggen dat het niet van deze tijd is dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling vergoed krijgt, omdat er medisch niets mankeert aan haar. Belangenorganisatie COG, de NVOG en Bam-mam zijn na deze stelling zelfs een petitie gestart.

Toch vergoed

In een reactie op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66) schrijft minister Bruno Bruins woensdagochtend dat hij het onwenselijk vindt dat er onduidelijkheid is ontstaan over de vergoeding van de behandelingen. Hij heeft met zorgverzekeraars overgangsregelingen afgesproken. Voorlopig krijgen alle vrouwen de vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed. Later dit jaar wordt besloten hoe de behandelingen in de toekomst worden gefinancierd voor alleenstaande en lesbische vrouwen.

Basisverzekering

Voor alle zorg die je uit de basisverzekering vergoed krijgt betaal je eerst je eigen risico. Het standaard eigen risico in 2019 is 385 euro. Maar je kunt je ook aanvullend verzekeren voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je betaalt dan zorgpremie per maand voor de aanvullende verzekeringen en krijgt hiermee de vruchtbaarheidsbehandelingen deels of helemaal vergoed. Bekijk hier het overzicht van alle zorgverzekeraars met hun vergoedingen voor inseminatie.

Zwanger en zorgverzekering

Ben jij zwanger en wil je weten wat jouw zorgverzekeraar kan doen voor jou? Bekijk hier alles wat je moet weten over jouw zorgverzekering en zwangerschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344