Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Medicijnen tegen eierstok- en lymfeklierkanker vergoed

Laatste update op 17 april 2020 – 13:54 door Emma-Jane Tolenaar.

De dekking van het basispakket wordt uitgebreid met de vergoeding voor twee nieuwe kankermedicijnen. Dit heeft minister van Rijn (Medische Zorg) laten weten. Het eerste medicijn, axicabtagene ciloleucel (merknaam Yescarta), richt zich op de behandeling van bepaalde vormen van lymfeklierkanker. Dit medicijn wordt vanaf 21 mei 2020 vergoed vanuit het basispakket. Het tweede medicijn, olaparib (merknaam Lynparza), is vanaf 16 april 2020 deel van de basisverzekering. Dit medicijn helptn patiënten met een bepaalde vorm van eierstokkanker. Dit meldt de Rijksoverheid.

Medicijn lymfeklierkanker behoorlijk duur

Met name het geneesmiddel voor lymfeklierkanker komt met een fors prijskaartje. Het Zorginstituut Nederland gaf eerder bijvoorbeeld aan dat de totale meerkosten voor het medicijn kunnen oplopen tot circa € 44 miljoen in het derde jaar na opname in het pakket. De fabrikant van axicabtagene ciloleucel hanteert een vraagprijs van € 327.000 voor de behandeling. Het middel is eerst in de ‘sluis’ geplaatst, gezien de verwachte hoge uitgaven. Dit betekent dat men eerst de effectiviteit beoordeelt en vervolgens over een lagere prijs onderhandelt met de fabrikant. Pas daarna komt er vergoeding vanuit de basisverzekering.

Onderhandeling

Minister Van Rijn: “Het is goed nieuws dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen. Door de onderhandeling over het geneesmiddel axicabtagene ciloleucel zijn de kosten voor deze behandeling fors lager. Het blijft natuurlijk jammer dat hier langdurige onderhandelingen met de fabrikant voor nodig zijn.”

Prijsafspraken

Dankzij de prijsafspraken krijgt een specifieke groep patiënten met lymfeklierkanker nu dus toch vergoeding uit het basispakket. De afspraken gelden tot en met 2021. Vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraken met de fabrikant zijn de uitkomsten van de onderhandelingen niet openbaar gemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid publiceert later dit jaar een overzicht van de prijsonderhandelingen met farmaceuten over 2018 en 2019. Vervolgens moet dit inzicht geven in welke mate deze onderhandelingen hebben geleid tot een uitgavenverlaging.
Door: Nationale Zorggids

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344