Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

MS-medicijn niet meer in basispakket vanaf april

Laatste update op 15 maart 2018 – 15:27 door .

Per 1 april 2018 zal het MS-medicijn Fampyra (Fampidrine) niet meer vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed worden. Dit besluit is genomen omdat het Zorginstituut aangaf geen verbetering te zien bij de MS-patiënten.

MS-medicijn

Wat is MS?

MS, oftewel multiple sclerose, is een aandoening die te maken heeft met het centrale zenuwstelsel. Bij deze aandoening gaat het immuunsysteem in tegen het centrale zenuwstelsel. Op den duur zorgt dit ervoor dat de patiënt problemen krijgt met lopen. In Nederland leiden ruim 17.000 mensen aan MS. Deze ziekte kun je behandelen met medicijnen en door fysiotherapie, oefentherapie en psychologische begeleiding.

Looptijd van het medicijn

Het medicijn was door minister Schipper toegevoegd aan het basispakket in 2016. De afgelopen twee jaar is het gebruikt om te kijken of het effectief was. Er is nu gebleken dat dit geen, of een beperkte, verbetering van de patiënten geeft. Dit gaf het Zorginstituut aan nadat zij de resultaten vergeleken met de oude behandelmethode voor MS-patiënten. Artsen en patiëntenverenigingen geven aan dat bij het stoppen van het gebruik van Fampyra niet schadelijk is.

MS-vereninging

De MS-vereniging verzet zich hier tegen en wil dat Fampyra wel in het basispakket blijft. Zij zijn hier dan ook een petitie voor gestart om het medicijn terug te laten keren. De vereniging geeft aan dat er wel degelijk een verbetering is te zien bij patiënten en dat 20 tot 50 procent van de patiënten profijt heeft bij het medicijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344