Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Voorwaardelijke toelating tot het basispakket wordt vervangen

Laatste update op 1 augustus 2018 – 13:41 door Claire Langenhoff.

Vanaf 2019 zal de ‘voorwaardelijke toelating tot het basispakket’ regeling vervangen worden met de subsidieregeling veelbelovende zorg. Met als doel om behandelingen en geneesmiddelen sneller beschikbaar te maken voor patiënten.

Voorwaardelijke toelating tot het basispakket

Wat is voorwaardelijke toelating tot het basispakket?

Voorwaardelijke toelating tot het basispakket gebeurt bij interventies die niet voldoen aan het wettelijk criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Via deze regeling wordt er gekeken of een nieuwe behandeling effectiever werkt dan een al bestaande behandeling.Daarbij moet dan inzicht zijn in de effectiviteit en de kosteneffectiviteit. De onderzoekers krijgen van de Minister voor Medisch Zorg en Sport een half jaar de tijd om aan te tonen dat de nieuwe zorg beter aanslaat. De laatste 6 maanden van het jaar wordt er besloten of de zorg tijdelijk was of dat het in het basispakket toegevoegd gaat worden.

Gebruikers van zorg die vallen onder de voorwaardelijke toelating tot het basispakket, krijgen dit alleen vergoed uit de basisverzekering als het onderzoek gekoppeld is aan deze voorwaardelijke toelating. Als bij beoordeling van deze zorg het resultaat positief is, kan de vergoeding onderdeel worden van het basispakket. Bij een negatieve uitslag, zal de vergoeding niet langer opgenomen zijn in de basisverzekering.

Wat is het doel?

De bedoeling van deze regeling is om medisch technologie, veelbelovende behandelingen, geneesmiddelen en andere hulpmiddelen eerder beschikbaar te maken voor patiënten. Het onderzoek dat hierbij hoort kost erg veel geld. Jaarlijks wordt er meer dan honderd miljoen euro beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars om deze nieuwe zorgideeën te gaan ontwikkelen. Hopend op een snel en positief resultaat.

Het plan

Het plan van minister Bruno Bruins is om de regeling van voorwaardelijke toelating te vervangen met de subsidieregeling veelbelovende zorg en deze zal ingaan op 1 januari 2019. Deze regeling is laagdrempelig vergeleken met de voorwaardelijke toelatingseisen. Hierdoor is de hoop dat er vier tot vijf keer meer gebruik zal worden gemaakt van de regeling.

Minister Bruins wilt een gelijke regeling voor geneesmiddelen opzetten. Door de verschillende regels binnen de zorg zal er voor de geneesmiddelen een aparte regeling opgesteld moeten worden. Aan het eind van 2018 wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gepresenteerd.

Hulp nodig?

De definitieve wijzigingen, voor het volgende jaar, worden bekend gemaakt op Prinsjesdag. Wil je meer informatie over jouw zorgverzekering in 2018 of heb je vragen over de zorgverzekering in 2019? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zorg. Ook kan je even contact opnemen met één van onze zorgcoaches op 020 2611 600.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344