Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wel of geen vrije artsenkeuze in 2016

Laatste update op 27 oktober 2021 – 11:21 door Daan.

Elk jaar is het weer een verrassing wat de zorgverzekering gaat doen. De zorgverzekering in 2016 stond een grote verandering te wachten op het gebied van vrije artsenkeuze. De plannen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid bestonden uit het inperken van de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dit zou betekenen dat je met een budget- of naturapolis in 2016 alleen een vergoeding voor zorg zou krijgen als je naar een gecontracteerde zorgverlener bent geweest. Ga je naar een zorgverlener waar jou zorgverzekeraar geen contract mee heeft,  dan betaal je de rekening helemaal zelf. Schippers wilde hiermee proberen de uitgavenstijging met 1 miljard per jaar te beperken. Het voorstel van Schippers kwam echter niet door de Eerste Kamer heen. Een aantal Kamerleden vond dat de artsenkeuze niet beïnvloed moest worden door de financiële situatie van de patiënt. De plannen werden geschrapt. 

Wat is vrije artsenkeuze?

Met vrije artsenkeuze mag je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Het maakt dan niet uit waar deze specialist zit, waarom je daar graag heen wil of dat er een contract is gesloten met de zorgverzekeraar. Vooral voor mensen die overstappen en graag bij hun vertrouwde arts of specialist willen blijven is keuzevrijheid handig. Doordat het oorspronkelijke plan van minister Schippers is gesneuveld kan je in 2016 gewoon opnieuw een budgetpolis afsluiten. Je moet dan wel goed letten op de gecontracteerde zorgverleners, als er geen contract is draai je zelf op voor een deel van de rekening. De meeste zorgverzekeraars vergoeden bij niet-gecontracteerde zorg 75% van de rekening en de rest moet je zelf betalen. Wil je altijd zelf weten naar welke arts je gaat? Dan moet je kiezen voor een restitutie zorgverzekering in 2016. Vrije artsenkeuze heb je dan voor je basisverzekering en aanvullende verzekering. Je betaalt hier wel iets meer voor dan voor een natura zorgverzekering of de budgetpolis.

Wel of geen vrije artsenkeuze bij je zorgverzekering in 2016 afsluiten

Het is afhankelijk van je eigen zorgvraag of vrije artsenkeuze voor jou noodzakelijk is. Wil je gewoon de zekerheid dat je altijd overal naar toe kan, dan is de restitutiepolis de enige optie. Als je wat beter op de hoogte bent van de voorwaarden en contracten per verzekeraar, dan heb je wellicht ook voldoende keuzevrijheid met een naturapolis en misschien zelfs met de budgetpolis. De budgetpolis is in principe bedoeld voor mensen met weinig tot geen zorgbehoefte, maar als jij exact weet wat je aan zorg nodig hebt in een jaar en de budgetpolis heeft contracten met jouw zorgverleners, dan heb je eigenlijk niet zoveel vrije artsenkeuze nodig. Wil je hulp bij het vergelijken van zorgverzekering in 2016? Wij van ZorgKiezer.nl helpen je graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344