Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Je eigen risico verhogen, of toch niet?

Laatste update op 29 december 2022 – 15:15 door Fabian Clemens.

Maak jij weinig tot geen gebruik van zorg die binnen de basisverzekering valt? Dan kun je overwegen om jouw verplicht eigen risico te verhogen. Het wettelijk verplicht eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Zodra je dit bedrag verhoogt wordt er gesproken over een vrijwillig eigen risico naast het verplicht het eigen risico. Wat zijn de voordelen van het verhogen van je eigen risico en wat zijn de risico’s waar je rekening mee moet houden? 

eigen-risico

Hoe werkt het ook alweer?

Zodra je zorg gaat gebruiken uit je basisverzekering ben je verplicht om de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf te betalen. Dit wordt het verplicht eigen risico genoemd. Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering, zoals een huisartsbezoek of kraamzorg, geldt een uitzondering en hoef je geen eigen risico te betalen.

Daarnaast kan je ervoor kiezen het eigen risico vrijwillig te verhogen met 100 tot 500 euro. Eén keer per jaar kan jij dit aanpassen, aan het einde van het jaar. De aanpassing gaat dan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Wat zijn de voordelen van een hoger eigen risico?

Neem jij het risico om je eigen risico te verhogen met 500 euro naast het verplicht eigen risico dan kan de korting die jij krijgt op jaarbasis oplopen tot 200 euro. Als jij verwacht dat je weinig zorgkosten gaat maken in 2017 is het verhogen van je eigen risico het overwegen waard.

Wat zijn de risico’s voor jou?

Moet je onverhoopt wel gebruik moeten maken van zorg uit je basisverzekering, dan ben jij zelf verantwoordelijk voor een veel hoger deel van de zorgkosten die je maakt. Maak daarom de afweging of je bereid bent om meer kosten zelf te betalen als je toch de zorg nodig hebt. Vraag jezelf daarbij ook af of je het kan betalen. Een aantal zorgverzekeraars biedt jou wel de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen. Dit kan je meenemen in je afweging.

Zorgverzekering vergelijken

Zodra jij zorgverzekeringen gaat vergelijken op ZorgKiezer.nl kun jij bij jouw verzekeringswensen al aangeven dat jij een hoger eigen risico wilt. De korting die dat jou oplevert is al meteen te zien bij de top-3 pakketten die jou worden getoond. Start met vergelijken en zie meteen wat het jou oplevert om je eigen risico te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344