Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kun je met een betalingsachterstand overstappen naar andere zorgverzekeraar?

Schuld

Als je langer dan 6 maanden premieachterstand hebt, is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Mensen met een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden blijven vastzitten aan hun oude polis. Ook als de voordelen van bijvoorbeeld een collectieve verzekering voor minima in 2019 vervallen. Zoals in Zwolle.

Schuld

SP in Zwolle is het daar niet mee eens

Een Zwols gemeenteraadslid van de SP zegt: ‘Zilveren Kruis heeft het contract voor de collectieve zorgverzekering voor Zwolse minima opgezegd. De gemeente heeft via Salland Zorgverzekeringen wel een nieuw collectief contract gesloten. Maar mensen die langer dan zes maanden premieachterstand hebben, kunnen niet overstappen.’ Dat meldt RTV focus Zwolle.

Ook in andere regio’s

Ook in andere regio’s waar de collectieve verzekeringen voor minima in 2019 veranderen, kunnen mensen met een betalingsachterstand hiermee te maken krijgen. In het geval van Zwolle verliezen mensen die niet kunnen overstappen per 1 januari 2019 alle voordelen. Zoals bijvoorbeeld het eigen risico van 385 euro dat bij de oude collectieve polis volledig afgedekt was.

Wel overstappen met betalingsregeling

In Zwolle heeft de gemeente inwoners met de collectieve zorgpolis laten weten dat zij wel kunnen overstappen als de betalingsachterstand niet groter is dan 6 maanden. Tenminste, als daarvoor een betalingsregeling is getroffen.

Kwijtschelden boetepremie sinds 1 augustus 2018

Mensen die een betalingsachterstand hebben van meer dan 6 maanden meldt de zorgverzekeraar aan bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) dat achterstallige premies incasseert. De premie die het CAK rekent is 125 procent van de gemiddelde zorgpremie. Tot 1 augustus werd bij volledige aflossing van de schuld aan de zorgverzekeraar de boetepremie niet zonder meer kwijtgescholden. Daardoor kregen mensen soms een eindafrekening die kon oplopen tot 1500 euro. Waardoor ze vaak opnieuw in de problemen kwamen. Maar sinds 1 augustus 2018 wordt de boetepremie kwijtgescholden voor iedereen die volledig aflost.

Van collectief naar individueel

Vervalt jouw collectieve zorgverzekering en heb je geen betalingsachterstand? Dan kun je met behulp van ZorgKiezer makkelijk verschillende alternatieve zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat kan tot 31 december 2018. Je oude verzekering wordt dan automatisch voor je opgezegd.

Laatste update op 19 november 2018 – 13:16 door Monique Huijdink.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344