Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vergoeding Spinraza in basisverzekering

Vanaf volgend jaar wordt de vergoeding voor Spinraza opgenomen in de basisverzekering. In januari begint het UMC Utrecht met de behandeling van Spinale Musculaire Atrofie (SMA) bij tieners en volwassenen met behulp van het medicijn. SMA is een zeldzame erfelijke spierziekte waarbij de de spieren steeds verder verzwakken. Uiteindelijk kan dit leiden tot verlamming. 

Het medicijn Spinraza werd de afgelopen jaren al gebruikt voor de behandeling van SMA bij kinderen tot 9,5 jaar. Voor tieners en volwassenen was echter geen vergoeding mogelijk. Hier komt volgend jaar verandering in. Vanaf januari wordt de vergoeding voor Spinraza bij wijze van proef opgenomen in de basisverzekering. Minister Bruno Bruins, van medische zorg: “SMA is een vreselijke spierziekte. Eerder heeft het Zorginstituut geconcludeerd dat jonge kinderen baat kunnen hebben bij een behandeling met Spinraza. Nu het voor tieners en volwassenen voorwaardelijk in het pakket komt, kan de komende jaren nader onderzoek worden gedaan naar de werking van het geneesmiddel. Ik ben verheugd dat het UMC Utrecht begin volgend jaar een start kan maken met de behandeling van deze nieuwe groep patiënten.” De vergoeding is voor zeven jaar vastgesteld. De proef begint met 290 patiënten en moet het effect van Spinraza bij tieners en volwassenen aantonen.

Prijskaartje Spinraza

De behandeling van één patiënt met SMA kost in het eerste half jaar een miljoen euro. Daarna kost de behandeling een kwart miljoen euro per jaar. Deze hoge kosten vormden eerder het grootste struikelblok voor vergoeding. Na onderhandelingen met fabrikant Biogen zijn er prijsafspraken gemaakt voor het onderzoekstraject. Als het middel effectief blijkt, dan wordt de vergoeding – ook voor deze nieuwe doelgroep – blijvend opgenomen in de basisverzekering.

Ontwikkelpad medicijn
Bron: Prinses Beatrix Spierfonds

 

 

Laatste update op 12 december 2019 – 16:30 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344