Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Onderzoek Transparantie Ziekenhuiskosten in Nieuwsuur

De tarieven van behandelingen in ziekenhuizen verschillen enorm, dat blijkt uit onderzoek van ZorgKiezer.nl dat vanavond gepresenteerd werd bij Nieuwsuur. ZorgKiezer.nl onderzocht de tarieven die zijn afgesproken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen en constateerde fikse verschillen. Zo blijkt dat de dezelfde behandeling in het ene ziekenhuis drie keer zo duur is als in het andere ziekenhuis. Aangezien consumenten door het hoge eigen risico een steeds groter deel van de zorg zelf betalen, is ZorgKiezer.nl, net als de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, van mening dat deze tarieven openbaar gemaakt zouden moeten worden.

 

Het onderzoek: 16 ziekenhuizen, 4 behandelingen

ZorgKiezer.nl vroeg steekproefsgewijs tariefgegevens op bij 16 verschillende ziekenhuizen in heel Nederland.  Er is gekozen voor vier behandelcombinaties tarieven op te vragen met per behandeling de gecontracteerde tarieven bij de drie grootste zorgverzekeraars (Achmea, VGZ en CZ). De peildatum van de tarieven is augustus 2012.

De gekozen behandeling zijn:
15C406
Consult op de polikliniek bij hoge bloeddruk
15A405 Consult op de polikliniek bij glaucoom
15B671 Behandeling of onderzoek op de polikliniek of dagbehandeling bij Stoornis in het evenwichtsorgaan
15A775 Operatief plaatsen van een 1- of 2-draads pacemaker (Met verpleegligdagen) bij een (chronische reumatische) hartziekte of acuut reuma

Geen goed zicht op ziekenhuiskosten

Uitgangspunt van de marktwerking in de ziekenhuiszorg is dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen jaarlijks met elkaar onderhandelen over de prijs en de kwaliteit van de voor hun verzekerden te leveren zorg in het komende jaar. De uitkomsten van dit proces zijn echter niet publiekelijk beschikbaar. Daardoor is er geen goed zicht op de hoogte van ziekenhuiskosten en in het bijzonder de hoogte van gecontracteerde ziekenhuistarieven en kwaliteit. Hierover wordt dan ook (publiekelijk) geen verantwoording afgelegd.

Grote verschillen ziekenhuistarieven

Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de hoogte van de gecontracteerde ziekenhuistarieven. Allereerst zijn er verschillen tussen de verschillende ziekenhuizen voor de zelfde behandeling. Deze verschillen kunnen oplopen tot zo’n 300% tussen het goedkoopste en het duurste ziekenhuis voor de zelfde behandeling. Zo rekent het Ikazia Ziekenhuis voor een consult op de polikliniek bij hoge bloeddruk (DOT 15C406) bij VGZ 101,61 euro waar het AMC Amsterdam bij CZ 302,58 euro vraagt. Een verschil van circa 200 euro.

Daarnaast zijn er verschillen tussen de tarieven die het zelfde ziekenhuis onderhandelt met de verschillende verzekeraars. Deze verschillen zijn over het algemeen genomen niet heel erg groot. Meestal is het zo dat als een ziekenhuis bij een verzekeraar wat duurder is dan andere ziekenhuizen, dit ziekenhuis dat dan bij de andere verzekeraars ook is.

Voorbeeld verschillen bij Controle op hoge bloeddruk

Hieronder de verschillen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars in het tarief voor een controle op de polikliniek bij hoge bloeddruk.

Tariefoverzicht DOT 15C406

 

Verschillen overall DOT15C406

Meer voorbeelden in het volledige onderzoek. Het onderzoek Transparantie Ziekenhuiskosten met daarin de tariefverschillen is hier te downloaden.

Over ZorgKiezer.nl

Onafhankelijkheid, eerlijkheid en transparantie zijn de kernwaarden waar ZorgKiezer.nl voor staat. ZorgKiezer.nl helpt consumenten met kiezen door het inzichtelijk maken van moeilijk te doorgronden consumentenmarkten. Onafhankelijk vergelijken is de  ‘core business’ waarbij het belang van de consument altijd voorop staat. Dat doet DGN Groep, waar ZorgKiezer.nl onderdeel van uitmaakt, al sinds de start van het bedrijf in 2000. Eerst creëerden DGN Groep transparantie voor notarissen met DeGoedkoopsteNotaris.nl, daarna vanaf 2005 voor ziekenhuizen en zorgverzekeringen met ZorgKiezer.nl. Ook verbreden DGN Groep zich in de loop van de jaren met tandartsen (zorgkiezer.nl/tandarts) advocaten (AdvocatenOverzicht.nl) hypotheekadvieurs (ProvisieOverzicht.nl), banken (BankenOverzicht.nl), executie veilingen (veilingoverzicht.nl) en binnenkort hypotheken (Hypotheek24).

Laatste update op 27 april 2016 – 14:05 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344