Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ruys: “Coronacrisis kan stijging zorgpremie veroorzaken”

De zorgsector draait overuren. Materiaal wordt van alles kanten aangesleept en men werkt met man en macht om de toestroom aan coronapatiënten de benodigde zorg te kunnen bieden. Zo veel inzet van personeel en materiaal brengt een pittig prijskaartje met zich mee. Wie draait er voor die kosten op? In het programma Stax&Toine gaan Mark van Houdenhoven – voorzitter van de Raad van Bestuur van de Maartenskliniek in Nijmegen – en Peter Ruys – directeur van Zorgkiezer – dieper in op die vraag.

Beeld: AVROTROS

Mark van Houdenhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Maartenskliniek in Nijmegen vertelt: “De zorgverzekeraars in Nederland en het ministerie hebben met elkaar en de ziekenhuizen de afspraak gemaakt dat zij ervoor zorgen dat ziekenhuizen en zorgverleners in deze tijd niet om zullen vallen.” Volgens van Houdenhoven is goede zorg niet alleen afhankelijk van het aantal beschikbare bedden, maar bestaat het uit drie dingen: het materiaal, de geneesmiddelen en het personeel. Doordat er meerdere elementen meespelen is het dus lastig om te bepalen wat het totale kostenplaatje is. Maar, dat het een flinke kostenpost is staat vast.

Invloed op de zorgpremie

Van Houdenhoven geeft aan dat er een verschuiving van de kosten zichtbaar is. Op de Spoedeisende Hulp is het bijvoorbeeld relatief rustig en de helft van de operaties is gestopt. Er wordt dus aan de ene kant meer geld uitgegeven, maar aan de andere kant minder, omdat een deel van de zorg niet doorgaat.

Wat dit uiteindelijk gaat betekenen voor de zorgpremies, is volgens Van Houdenhoven nog niet te zeggen. “Dat is van een heleboel factoren afhankelijk. We moeten  afwachten hoe lang het virus aanhoudt en hoe de balans daarna uitvalt.”

Verwachte stijging zorgpremie

Directeur van ZorgKiezer, Peter Ruys plaatst een kanttekening bij de woorden van Van Houdenhoven. “Op bepaalde terreinen wordt minder zorg geleverd, maar bijvoorbeeld een kankerafdeling blijft actief en moet toch doorbetaald worden. Er wordt maar gedeeltelijk gecompenseerd. Machines blijven draaien en zorgverleners die nu elders werken, moeten worden doorbetaald.”

De directeur van ZorgKiezer verwacht dan ook dat de zorgpremie zal stijgen. “Iemand moet de gemaakte kosten toch betalen, dat verloopt via de zorgverzekeraars en wordt uiteindelijk doorberekend in de premie die wij gaan betalen.”

De zorg ná corona

Vanwege de focus op corona is een groot deel van de zorg stil gevallen. Van Houdenhoven: “Er is een hele grote prop aan patiënten ontstaan die behoefte heeft aan een operatie. Die prop moet een keer weggewerkt worden.” Het wegwerken van deze wachtlijst is niet zo maar gedaan. Daar heb je de juiste mensen, voldoende locaties en voldoende middelen voor nodig. Dat vraagt om veel capaciteit wat veel ziekenhuizen niet hebben.

“Als we die wachtlijsten willen oplossen, moeten we kijken hoe we dat nationaal kunnen doen. Als je dat per ziekenhuis overlaat, kan het langer duren. Welke ziekenhuizen zijn nog aan het herstellen en welke ziekenhuizen hebben meer capaciteit”, zegt Van Houdenhoven.

Budgettaire uitdaging

Toch draait het niet alleen om de capaciteit. Volgens Ruys is er ook sprake van een budgettair probleem.  Ruys. “De wachtlijsten waren al aan het oplopen voor de coronacrisis, omdat ziekenhuizen een beperkt budget beschikbaar hebben. In sommige ziekenhuizen was dat budget in september of oktober al op.” Volgens Ruys is het dan ook de vraag hoe de onverwachte extra kosten van de coronacrisis betaald moeten worden. “Ik ben zeer benieuwd hoe de overheid naar begroting kijkt. We weten nog niet hoe hoog de kosten van gezondheidszorg worden geschat.”

Ruys: “Wat wel ontzettend mooi is om te zien, is dat de ziekenhuizen nu een goede samenwerking hebben opgezet. Dat ging in het begin heel stroef en was het nog ieder voor zich.” Dat moeten we dus zeker volhouden. En wat de zorgpremie betreft; dat is een kwestie van afwachten met de verwachting dat we ervan uit kunnen gaan dat het zal gaan stijgen.

Bron: NPORadio1

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus? Lees alle updates hier.

Laatste update op 17 april 2020 – 14:10 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344