Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

6 tips: waar moet je op letten bij de zorgverzekering in 2014?

Alle zorgverzekeraars hebben de nieuwe premies voor de zorgverzekering in 2014 bekend gemaakt. Voor de zorgverzekering in 2014 zijn er een aantal veranderingen. Maar waar moet je nu precies op letten bij de zorgverzekering 2014? Wij geven je 6 tips. 

1 Besparen op je eigen risico

Wie verwacht weinig zorgkosten te hebben, kan flink besparen op de zorgpremie. Door vrijwillig het eigen risico te verhogen, krijg je van de zorgverzekeraar een flinke korting die kan oplopen tot wel 300 euro. Zo kan je dus flink besparen.

Het eigen risico is het gedeelte van de zorg dat je zelf moet betalen. Dit geldt alleen voor zorg die in de basisverzekering zit. In 2014 is het eigen risico 360 euro. De eerste 360 euro aan zorgkosten betaal je dus eerst zelf. Als dit bedrag op is, betaalt de zorgverzekeraar de rest. Er zijn een paar uitzonderingen waarvoor geen eigen risico geldt, dit zijn:

  • Huisartsenzorg
  • Tandheelkundige zorg uit de basisverzekering voor kinderen onder de 18 jaar oud
  • Verloskundige- en kraamzorg
  • Bruikleen middelen
  • Bevolkingsonderzoeken die gratis zijn
  • Griepprik voor risicogroepen

Het eigen risico van 360 euro is verplicht voor iedereen van boven de 18 jaar. Naast het verplichte eigen risico kan je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico kan maximaal 500 euro zijn boven op de eerste 360 euro. Waarom zou je dit een hoger eigen risico nemen? Mensen die bijna geen zorg gebruiken, kunnen dit risico verhogen om zo te profiteren van een korting op de maandelijkse premie. Het verschilt per zorgverzekeraar hoeveel korting je krijgt door het eigen risico te verhogen. De korting kan oplopen tot meer dan 20 euro per maand en dus bijna 300 euro per jaar. Een interessante bespaartip dus!

2 Is je korting via je werkgever wel echt de hoogste korting?

75% van de verzekerden is nog nooit overgestapt sinds de start van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Dat komt omdat veel consumenten denken goed verzekerd te zijn via hun werkgever. Immers de werkgever geeft je een flinke korting op de zorgpremie. Echter steeds meer vergelijkingssites en collectieven kunnen je een hogere korting bieden. Hierdoor kan je zorgpremie aanmerkelijk goedkoper. Nu de premies dit jaar historisch hard gedaald zijn, is dit wellicht het moment om eens te kijken of jouw zorgverzekering niet nog goedkoper kan.

3 Let op je keuzevrijheid

Er zijn in 2014 in principe twee soorten polissen, een natura polis en een restitutiepolis. Bij een natura zorgverzekering heb je minder keuzevrijheid, je kan dan niet zomaar bij elke zorgverlener vergoeding krijgen van jouw zorgverzekeraar. Je kan dan terecht bij de gecontracteerde zorgverleners. Zorgverleners zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, therapeuten of specialisten. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan kan het zijn dat je maar 50% van de rekening vergoed krijgt, let daarom op de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

Dit jaar zijn een tweetal verzekeraars gekomen met zogenaamde Select-polissen. Hierbij zijn er maar een beperkt aantal ziekenhuizen die vergoed worden bij planbare zorg. Hierdoor zijn deze polissen wel heel goedkoop. Voor iemand die denkt weinig zorg nodig te hebben, is een goedkope zorgverzekering waarbij minder ziekenhuizen zijn gecontracteerd wellicht een interessante optie. Voorbeelden zijn de polissen van Univé Zekur, Zilveren Kruis Achmea en Menzis.

Een restitutie verzekering geeft jou volledige keuzevrijheid, je kan dan bij elke zorgverlener terecht. Een natura polis is vaak iets goedkoper dan een restitutiepolis.

4 Tandartsverzekering, wel of niet nodig?

Een andere toevoeging aan de basisverzekering is de aanvullende tandartsverzekering. Dit is vaak een losse verzekering specifiek voor tandartskosten. De tandarts wordt niet vergoed door de basisverzekering voor mensen boven de 18 jaar. Om deze kosten te dekken moet dan een aparte verzekering afgesloten worden.

Of jij een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt in 2014 hangt af van de eigen wensen. Ga je slechts eens per jaar voor controle en heb je nooit een gaatje, dan kan het voordeliger zijn om geen tandartsverzekering af te sluiten en dit uit eigen zak te betalen. Heb je nu nog een tandartsverzekering in het pakket zitten, ga dan voor het einde van het jaar nog even voor controle naar de tandarts. Dan weet je meteen of een aanvullende tandartsverzekering nodig is in 2014.

5 Korting op je zorgverzekering in 2014

Er is meestal wel een mogelijkheid om korting te krijgen op de zorgverzekering. Misschien ben je wel student of lid van een vereniging waardoor je korting kan krijgen. Een collectieve zorgverzekering is vaak goedkoper doordat je met een groep mensen de verzekering afneemt. Dit wordt meestal aangeboden door werkgevers, gemeenten, vakbonden of andere organisaties. Ook via ZorgKiezer kan je korting krijgen op de zorgverzekering in 2014. Het enige wat je daarvoor moet doen is overstappen naar een andere zorgverzekeraar via ZorgKiezer.nl. Een andere manier van korting krijgen op de zorgverzekering in 2014 is door de premie voor het hele jaar in één keer te betalen. Dit levert doorgaans een premiekorting op van enkele procenten.

6 Zorgverzekering altijd vergelijken en besparen

Zelfs als je tevreden bent met jouw huidige zorgverzekeraar, is het verstandig om de zorgverzekering te vergelijken. De pakketten en de voorwaarden worden elk jaar aangepast en wellicht zijn de eigen zorgbehoeften ook wel veranderd. De zorgverzekering vergelijken helpt bij het vinden van de zorgverzekering die het beste aansluit bij de eigen wensen. Overstappen naar een online variant van de huidige zorgverzekering kan ook al geld besparen. Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je graag hulp bij het vergelijken van alle mogelijkheden? Neem dan contact op met ZorgKiezer.nl op 020-2611600. Ons belteam zit voor je klaar!

Laatste update op 27 april 2016 – 14:04 door .

Reactie op “6 tips: waar moet je op letten bij de zorgverzekering in 2014?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344