Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Afschaffen werelddekking uit basispakket uitgesteld

Laatste update op 17 juni 2016 – 17:19 door .

Per 1 januari 2017 zou de afschaffing van de werelddekking ingaan, maar dit plan gaat niet door. De meerderheid in de Tweede Kamer heeft tegen het plan van minister Schippers gestemd om de werelddekking uit het basispakket te halen. Veel partijen twijfelen of de besparing van 60 miljoen euro kan worden gerealiseerd met deze plannen. 

Vitaal1200x1000

Wat houdt de afschaffing van de werelddekking in?

Als de werelddekking verdwijnt uit de basisverzekering, betekent dat de zorgkosten die gemaakt worden buiten Europa niet door ons zorgstelsel vergoed worden. Voor deze kosten kan je een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maak je op dit moment zorgkosten in het buitenland dan kan het zo zijn dat je zelf een deel moet bijbetalen. Je krijgt namelijk het Nederlandse tarief vergoed, het verschil moet je bijbetalen. Met een aanvullende verzekering kan je een vergoeding krijgen voor zorgkosten die door de basisverzekering niet worden gedekt.

Het debat

Minister Schippers van Volksgezondheid kan nog geen bewijs aanleveren van de jaarlijkse besparing van 60 miljoen euro die het afschaffen van de werelddekking zou moeten opleveren. SP-Kamerlid Leijten:’We creëren ontzettend veel bureaucratie, de bezuiniging is onduidelijk, ik kom eigenlijk tot de conclusie dat we het beter niet kunnen doen.’ In het debat vroeg Minister Schippers uitstel omdat zij niet meteen alle vragen kon beantwoorden. De PVV vindt het schrappen van de werelddekking onnodig. ‘Wij vinden het niet eerlijk dat al die onverzekerde buitenlanders hier in Nederland gratis zorg krijgen en dat de Nederlanders die op vakantie gaan dit nu zelf moeten betalen’, zegt Kamerlid Klever.

Zorgverzekeraars

het wetsvoorstel zou op 1 juli 2016 door de eerste en Tweede kamer goedgekeurd moeten worden, zodat de nieuwe wetgeving op 1 januari 2017 in zou kunnen gaan. In dat geval hadden de zorgverzekeraars genoeg tijd gehad om hun product aan te passen.Doordat het voorstel niet is goedgekeurd, is het uitgesloten dat de Europa-dekking al per 1 januari 2017 ingaat, en blijft de werelddekking van kracht. Zorgverzekeraars hebben al eerder in ene brief aan de Tweede Kamer gepleit voor het behoud van de huidige werelddekking in de basisverzekering.

Zorgverzekering vergelijken

Wil jij jouw pakket wijzigen voor het jaar 2017? In november worden de premies weer bekend gemaakt. Vergelijk dan op ZorgKiezer.nl de pakketten en stap vanaf half november weer gratis over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344