Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Apothekers gaan verspilling tegen

Er is een nieuw initiatief om medicijnverspilling tegen te gaan. Een platform waarop medicijnen komen die de vervaldatum naderen. Het heet PharmaSwap en heeft enkele weken geleden zelfs een Europese prijs gewonnen meldt coöperatie VGZ.

Jelmer Faber uit Amsterdam is apotheker en één van initiatiefnemers van het project. Hij zag in dat er jaarlijks circa vijftien miljoen euro aan medicijnen weggegooid wordt. Terwijl het gaat om medicijnen die op de juiste manier bewaard zijn en daardoor langer houdbaar blijven. Verspilling waar volgens Faber zeker iets aan te doen is. In samenwerking met een andere apotheker uit Amsterdam is hij een experiment gestart. Ingewikkeld, want apothekers mogen medicijnen volgens Europese richtlijnen alleen aan patiënten leveren. Aan andere apotheken leveren is niet toegestaan. In 2021 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) officieel goedkeuring gegeven.

Hoe werkt PharmaSwap?

Bij PharmaSwap is het voor apothekers mogelijk om medicatie die over is op een platform te plaatsen. Daarnaast is het voor apothekers mogelijk om een verzoek op de website te zetten. Vervolgens spreken aanbieder en vrager een prijs met elkaar af en wordt het medicijn geleverd. Dit zou een besparing van 40% opleveren. Het platform heeft inmiddels al ruim een ton in euro’s aan waarde gered van de vernietiging. Inmiddels heeft eenderde van de apothekers een account aangemaakt bij het platform.

Verspilling in de zorg tegenaan

VGZ heeft deze zomer een Samen Voorop Award gegeven aan dit initiatief. De award werd gegeven in de categorie duurzaamheid. Een stimulans van €10.000 voor een project dat bijdraagt aan duurzaamheid, betere gezondheid en zinnige zorg. VGZ wijst apotheken structureel op PharmaSwap.

Zoals Jojanneke Goedings het zegt:

‘Medicijnen met een uiterste houdbaarheidsdatum, of medicijnen die blijven liggen na een verandering van behandeling zorgen voor verspilling, afval en onnodige kosten. PharmaSwap draagt bij aan het voorkomen van die verspilling.’

Bronnen:
Nationale Zorggids
PharmaSwap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344