Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Dexamfetamine wordt niet meer volledig vergoed per 1 mei

Vanaf 1 mei gaan ADHD-patiënten fors bijbetalen voor hun medicijnen. De werkzame stof dexamfetamine zit vanaf dan alleen nog maar in het medicijn Amfexa waarvoor je een gedeeltelijke vergoeding krijgt. Ze verwachten dat het medicijn tot drie keer zo duur wordt dan de medicijnen die door de apothekers zelf worden gemaakt.

medicijnen

Tot nu toe was er geen geregistreerd middel dexamfetamine beschikbaar in Nederland en werden de medicijnen voor ADHD merkloos uitgegeven door de apothekers. De kosten hiervoor werden volledig vergoed door de zorgverzekering. Een fabrikant heeft het medicijn Amfexa geregistreerd en dit betekent dat de apothekers het volgens de wet niet meer zelf mogen uitgeven.

Door wie wordt het gebruikt?

Patiënten die geen baat hebben bij methylfenidaat gebruiken dexamfetamine. Deze stof zit onder andere in de ADHD medicijnen Ritalin en Concerta. Er zijn ongeveer 30.000 mensen in Nederland die medicijnen slikken.

De KNMP is bezorgd over de bijbetaling die ADHD-patienten per 1 moeten doen voor het gebruik van het nieuwe medicijn Amfexa. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent zegt hierover het volgende:’Het gaat om kwetsbare patienten die soms wel 75 euro per maand moeten bijbetalen. Dat is een groot probleem.’

Eigen bijdrage

Voor bepaalde medicijnen die worden vergoed vanuit de basisverzekering wordt een eigen bijdrage gerekend. Dit is het deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat je zelf moet betalen. Voor ADHD-medicijnen geldt dat er maximaal 3, 63 euro per doosje wordt vergoed. Een doosje Amfexa gaat 27,18 euro kosten en dat betekent dus dat ADHD-patiënten 23,55 euro per doosje zelf moeten gaan betalen. Gemiddeld worden er 2 a 3 doosjes per maand gebruikt. De eigen bijdrage kan dan wel oplopen tot ruim 70 euro per maand. De hoogte van de eigen bijdrage wordt bepaald door de wet in het Geneesmiddelen Vergoedings Systeem (GVS). Je kan op dit moment niet overstappen van zorgverzekering dus als jij diegene bent die het medicijn gebruikt is er een kans dat je hiervoor geen vergoeding ontvangt van je zorgverzekeraar.

Jouw verzekering

Heb jij al een aanvullende verzekering die de eigen bijdrage van medicijnen vergoedt? Kijk dan in de voorwaarden of dit ook voor ADHD-medicijnen geldt. Als dit het geval is dan krijg je de eigen bijdrage voor Amfexa wel (gedeeltelijk) vergoed.

 

Laatste update op 17 november 2016 – 16:24 door .

Reacties op “Dexamfetamine wordt niet meer volledig vergoed per 1 mei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344