Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Gemeentepolis Menzis en Zilveren Kruis op de schop

Laatste update op 30 augustus 2018 – 09:23 door Jeroen Verhallen.

Zilveren Kruis en Menzis stoppen met collectieve zorgverzekeringen voor minima in een flink aantal gemeenten. Menzis gaat de komende jaren niet langer meer samenwerken met dertig gemeenten, omdat de verzekeringen te duur zijn of te weinig opleveren. Zilveren Kruis heeft aangegeven ook te stoppen met de gemeentepolis in verschillende gemeenten.

Gemeentepolis

Collectieve zorgverzekering voor minima op de schop

Wanneer je een laag inkomen hebt, kan je vaak via de gemeente een speciale zorgverzekering afsluiten. Dat is een collectieve zorgverzekering waarbij de verzekeraar en de gemeente een korting geven en het eigen risico minder of volledig gedekt is. Deze gemeentepolis is uitsluitend bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De gemeente werkt voor deze minimapolis samen met zorgverzekeraars, waaronder Menzis en Zilveren Kruis. Nu heeft Menzis besloten om bij zeker 30 gemeenten de collectieve zorgverzekering te stoppen. Zij geven zelf onder andere aan dat zij in deze gemeenten te weinig inkoopkracht hebben en dat het aantal verzekerden minimaal is. De minimacontracten zullen per 1 januari 2019 worden opgezegd.

Zilveren Kruis heeft ook aangegeven te stoppen met verschillende gemeenten en de collectieve polissen daar op te zeggen. Zilveren Kruis wil alleen nog de gemeentepolis voor minima aanbieden als er geen andere aanbieder in die gemeente actief is. Dit betekent voor veel verzekerden dat hun zorgverzekering volgend jaar stopt.

Wat betekent dit voor jou?

Maak jij gebruik van een gemeentepolis voor minima en wordt deze per 1 januari 2019 opgezegd, dan kan je overstappen naar een andere zorgverzekering. Als de zorgverzekering wordt overgenomen door een andere zorgverzekeraar, is het belangrijk om te kijken wat de wijzigingen zijn. De premie kan veranderen en wellicht wordt het eigen risico niet meer volledig gedekt door deze zorgverzekering. Overstappen kan dan naar een reguliere zorgverzekering waarbij je geen gebruik maakt van een collectief pakket. Je krijgt dan geen korting meer via de gemeente, maar dat hoeft niet te betekenen dat je veel meer moet gaan betalen. Gebruik een vergelijkingswebsite zoals ZorgKiezer.nl om de verschillende aanbieders te vergelijken op basis van de persoonlijke wensen.

Is de gemeentepolis voor minima echt zoveel goedkoper?

Moet jij noodgedwongen overstappen dan hoef je niet per se meer te gaan betalen. De gemeentepolis voor minima is een collectieve zorgverzekering met een samengesteld pakket. Dit houdt in dat het pakket zorg kan bevatten die jij niet gebruikt en niet nodig hebt. Dit pakket lijkt voordelig vanwege de collectieve korting, maar je betaalt juist extra als je aan alleen een basisverzekering voldoende hebt. De meeste gemeentepolissen bestaan uit de basisverzekering met een (ruim) aanvullend pakket. Er is vaak geen onderscheid mogelijk in persoonlijke wensen. Een reguliere zorgverzekering kan zelfs met een aanvullende dekking goedkoper zijn dan de gemeentepolis. Doordat je een zorgverzekering kiest die past bij je persoonlijke wensen, kan je al eenvoudig besparen op de kosten. Vrijwel alle gemeentepolissen zijn te zien op gezondverzekerd.nl.

ZorgKiezer.nl in Kassa: gemeentepolis niet altijd voordelig

Eind vorig jaar deed ZorgKiezer.nl in samenwerking met Kassa onderzoek naar de gemeentepolissen. In de uitzendig van 8 december 2017 lieten we zien dat de gemeentepolis niet altijd voordelig is. Elke gemeente hanteert andere premies en pakketten. Dit betekent dat een gemeentepolis zeker niet voor alle minima een geschikte zorgverzekering is. Gebruik je veel zorg en heb je een laag inkomen, dan kan de gemeentepolis zeker uitkomst bieden. In vrijwel elke andere situatie is het verstandig om goed na te gaan of een dergelijke uitgebreide gemeentepolis nodig is.

Bekijk hier het hele fragment van Kassa terug

Hulp bij overstappen

Wil je graag overstappen, maar weet je niet zo goed wat voor jou het beste pakket is? Dan helpen wij van ZorgKiezer.nl je graag met het vergelijken. Stap je via ons over, dan wordt de oude zorgverzekering vrijwel altijd voor je opgezegd. Probeer vooraf na te gaan welke zorg je denkt nodig te hebben in het nieuwe jaar. hier kunnen we dan rekening mee houden bij het vergelijken. Wij zijn dagelijks te bereiken op 020 2611600. De nieuwe pakketten en premies worden half november bekend gemaakt. Je hebt dan nog tot 31 december de tijd om over te stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344