Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Groen licht voor overheveling zorg

gemeenten zorgHet kabinet heeft groen licht gekregen voor het overhevelen van zorg naar de gemeenten. Per 1 januari 2015 worden zorgtaken overgedragen aan gemeenten en gaat de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de dagbesteding en verzorging van gehandicapten en ouderen die thuiswonen. Het kabinet is druk bezig met hervorming van langdurige zorg om de stijgende kosten in te perken en om beter in te spelen op de behoefte van ouderen om langer thuis te blijven wonen.

Bezuinigen en langer thuis wonen

Eerder werd al aangekondigd dat er 3 miljard euro bespaard moet worden op langdurige zorg. Door de samenwerking tussen de partijen kan deze bezuiniging wel iets worden verzacht. Volgend jaar is er namelijk 360 miljoen euro meer beschikbaar voor de gemeenten dan voorgaande jaren. Toch ziet niet iedereen deze plannen voor de zorg positief in. Abvakabo FNV voorzitter Corrie van Brenk vindt dat de bezuiniging van 3 miljard euro “vragen om ellende” is. De vakbond heeft aangegeven dat door deze plannen zo’n 100.000 banen op het spel staan. “Verzorgingshuizen gaan massaal dicht. Het kabinet zegt dat mensen langer thuis moeten wonen. Maar hoe kan dat, als de zorg thuis niet op orde is? Wij blijven ons verzetten tegen deze plannen.”

Niet alleen de gemeenten krijgen er meer taken bij, ook zorgverzekeraars krijgen meer verantwoordelijkheden, zoals wijkverpleging. De Wlz (Wet langdurige zorg) is een nieuwe wet die ook door de Eerste kamer is aangenomen. Deze wet moet de AWBZ gaan vervangen. In deze wet wordt geregeld dat mensen die echt niet meer thuis kunnen wonen, terecht kunnen in een zorginstelling. Zij kunnen dan 24 uur per dag zorg krijgen vanuit dichte nabijheid.

Laatste update op 29 november 2016 – 10:00 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344