Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hoe blijven medicijnen betaalbaar?

geneesmiddel mexiletine wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en spierziekten waarbij de spieren gespannen blijven. De farmaceut gaat nu de prijzen van de medicijnen flink verhogen tot 80.000 euro. Zorgverzekeraars dreigen het middel niet meer te vergoeden. Zonder vergoeding kunnen patienten het medicijn niet meer krijgen.

Laatste update op 4 december 2018 – 11:02 door Monique Huijdink.

Hoe blijven medicijnen betaalbaar? Op 10 december bespreken Tweede Kamerleden de initiatiefnota ‘Big farma: niet gezond!’ van GroenLinks, SP en PvdA. Het zal gaan over medicijnen en de manier waarop prijzen van medicijnen tot stand komen. De partijen zeggen de macht van de farmaceutische industrie te willen doorbreken.

medicijnen

Macht farmaceutische industrie doorbreken

Met de initiatiefnota Big farma: niet gezond! zeggen GroenLinks, PvdA en SP de macht van de farmaceutische industrie te willen doorbreken om medicijnen betaalbaar te houden. De 3 oppositiepartijen constateren dat men al jaren spreekt over het beheersen van de groeiende kosten van geneesmiddelen en het terugdringen van de macht van de farmaceutische industrie, maar dat er niets gebeurt. Want ‘de farmaceutische industrie doet er alles aan om zoveel mogelijk geld te vangen voor medicijnen’, aldus de schrijvers van de initiatiefnota. Uit een vergelijking van het CBS blijkt dat de farmaceutische industrie gemiddeld 3 keer zoveel winst maakt als andere sectoren.

Voorgestelde maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen nodig om geneesmiddelen beschikbaar en betaalbaar te laten zijn. De maatregelen die worden voorgesteld in deze initiatiefnota zijn verdeeld in 4 categorieën:
1. Het doorbreken van de macht van de farmaceutische industrie
2. Toelating van geneesmiddelen
3. Prijzen en vergoeding van medicijnen
4. Gebruik van geneesmiddelen

Apotheken mogen goedkopere medicijnen maken

Een van de voorstellen in de initiatiefnota is het toestaan van zogeheten ‘magistrale en officinale bereidingen’ door apothekers. Door eigen bereidingen van apothekers wettelijk goed te regelen, ontstaat er namelijk een alternatief voor te dure geneesmiddelen. Deze mogelijkheid wordt nu niet optimaal benut omdat apothekers nog niet expliciet zijn uitgezonderd in de Octrooiwet. Het voorstel is een wetswijziging met deze uitzondering snel te behandelen in het Parlement.

Inspectie Gezondheidszorg vindt het goed

De Inspectie Gezondheidszorg oordeelde vorige week al dat Amsterdam UMC een goedkopere variant van het peperdure medicijn CDCA mocht bereiden.
Amsterdam UMC besloot eerder dit jaar het medicijn CDCA, dat bij medicijnbedrijf Leadiant zo’n 200.000 euro per patiënt per jaar kost, zelf voor 25.000 euro te gaan maken. De Tweede Kamerleden willen met hun initiatiefnota hierop voortbouwen.

Patiënten betrekken bij ontwikkeling van nieuwe medicijnen

Laat patiënten ook meedenken en meebepalen wat een medicijn voor hen moet opleveren. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de behandeling van de initiatiefnota. Want ‘door patiënten te betrekken stijgt de kans op relevante nieuwe medicijnen met echt toegevoegde waarde voor de patiënt’. In de brief vraagt de Patiëntenfederatie specifiek aandacht voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling van medicijnen, de inzet van patiëntregisters en de beschikbaarheid van infrastructuur voor de bereiding van medicijnen.

Op 10 december 2018 debatteren de Tweede Kamerleden over deze voorstellen met minister Bruins van Medische Zorg.

Lees ook: Vergoeding medicijnen

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344