Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hoe budgetteert een zorgverzekeraar anno 2022?

In Nederland is het voor iedereen die hier werkt of woont verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Wat gebeurt er precies met de zorgpremie die we hier iedere maand voor betalen? De Rijksoverheid bepaalt waar dit basispakket uit bestaat. Dit gaat om medisch noodzakelijke zorg waar iedere Nederlander recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf waar een aanvullende verzekering uit bestaat.

Iedereen een verplichte basisverzekering

Een zorgverzekeraar is verplicht om vanuit de basisverzekering allerlei standaardzorg te dekken. Dit gaat om een bezoek aan de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast geldt er een eigen risico die verzekerden uit eigen zak betalen, hetgeen dus niet bij de verzekeraars komt te liggen. Het basispakket gaat anno 2022 uit van de volgende principes: voor iedereen gelijk, de basisverzekering is verplicht, de inhoud van het basispakket bepaalt de overheid, alle zorgverzekeraars moeten je accepteren voor het basispakket, de premie van een polis is voor alle leeftijden gelijk. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht waarbij ze moeten verzekeren dat iedereen binnen een bepaalde afstand zorg krijgt.

Hoe budgetteert een zorgverzekeraar de basisverzekering?

Vanuit de zorgverzekeringswet zijn er een aantal belangrijke verplichtingen die er voor zorgverzekeraars gelden. Dit zijn verplichtingen die de basis van ons zorgstelsel vormen. Dit betekent dat gezonde mensen meebetalen voor wie er ziek is. Wie ziek is heeft altijd recht op zorg uit het basispakket.

Daarnaast is er voor de zorgverzekeraars een zogenaamde zorgplicht gesteld. Dit is een wettelijke zorgplicht waarbij voldoende zorg ingekocht moet zijn of er moet bemiddeling zijn voor iemand niet snel genoeg terecht kan. Daarnaast is er de plicht om op de juiste manier te informeren over de polissen, kosten, vergoedingen en wachttijden. Zorgverzekeraars moeten daarnaast ook op de juiste manier informeren aan zorgaanbieders. Dit is de leidraad van de budgetten voor een basisverzekering.

Op basis hiervan worden drie markten bediend:

  • De verzekeringsmarkt met polissen
  • De inkoopmarkt met zorgverlening
  • De zorgverleningsmarkt voor het leveren van ingekochte hulp

Zorgverzekeraars kopen slim in en proberen op deze manier zo efficiënt mogelijk te budgetteren. Daardoor blijft er vaak geld over om een buffer op te bouwen en zijn er jaren waarin deze buffer wordt gebruikt om een abrupte stijging van de zorgpremie te voorkomen. De Staat van Volksgezondheid en Zorg toont een overzicht van de financiële reserves die er per concern zijn.

Geïnteresseerd in de jaarverslagen van 2021 voor de concerns zoals deze er op dit moment zijn? Dat geeft gedetailleerde inzichten als het om de budgettering gaat met financiële cijfers. Dit bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening, soms aangevuld met een kasstroomoverzicht. In de loop van 2023 komen deze jaarverslagen ook voor 2022 beschikbaar.

Concern Jaarverslag 2021
Achmea Achmea Jaarverslag
ASR ASR Jaarverslag
CZ CZ Jaarverslag
DSW DSW Jaarverslag
Eno Eno Jaarverslag
EUCARE EUCARE Jaarverslag
Menzis Menzis Jaarverslag
ONVZ ONVZ Jaarverslag
VGZ VGZ Jaarverslag
Zorg en Zekerheid Zorg en Zekerheid Jaarverslag

Vrijwillige aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering is er ook een vrijwillige aanvullende verzekering. Daarmee dekt de zorgverzekeraar zorg die niet in het basispakket zit. Denk aan een behandeling bij de tandarts of fysiotherapie. Er zijn verschillende pakketten met een specifieke aanvulling op de basisverzekering. Iedere zorgverzekeraar budgetteert zelf wat de vergoedingen en voorwaarden precies zijn. De overheid heeft hier dan ook geen invloed op. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Het is dan ook belangrijk dat je goed checkt wat je precies nodig hebt. Daarnaast mag een zorgverzekeraar je weigeren. Dit gebeurt in de praktijk echter vrijwel niet.

Zorgverzekering vergelijken 2023

Via ZorgKiezer is een zorgverzekering vergelijken voor 2023 ontzettend eenvoudig. De zorgpremie van iedere zorgverzekeraar is echter pas vanaf half november beschikbaar en ook kun je vanaf dat moment pas een zorgverzekering afsluiten. Schrijf je daarom nu in voor de PremieAlert. Zodra de premies bekend zijn (rond 12 november) sturen we je een bericht. Wil je graag weten welke zorgverzekering het beste bij je past? Geef dan ook je wensen door en wij sturen je een persoonlijke top 3 in je mailbox.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344