Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Met behulp van AI kan een ziekenhuis veel geld besparen

AI in gezondheidszorg

Kunstmatige intelligentie (AI) is sinds afgelopen jaren flink in opkomst en is gemaakt om het leven van een mens gemakkelijker te maken. Zo gebruiken piloten kunstmatige intelligentie om naar een andere bestemming te vliegen en ook zoekmachines als Google maken gebruik van AI. Ziekenhuizen kunnen door gebruik van AI ook veel geld besparen. Wij geven graag uitleg hierover in dit artikel.

9 van 10 ziekenhuizen maakt al gebruik van AI

Volgens onderzoek van M&I/Partners maakt op dit moment al 9 van de 10 ziekenhuizen in Nederland gebruik van AI. Ook worden er veel experimenten gedaan om AI nog meer te implementeren.  Door AI te gebruiken kunnen ziekenhuizen veel geld besparen en dit is nodig. In 2020 werd 11,2% van het BBP uitgegeven aan zorg. Door vergrijzing zullen de zorgkosten alleen maar meer toenemen. Naar verwachting komt dit neer op een groei van 2,8% per jaar. Hierdoor zal ook de basisverzekering  jaarlijks stijgen om deze kosten te dekken. AI kan helpen de kosten te verlagen.

Eerder opsporen van ziektes

Door middel van kunstmatige intelligentie kunnen ziektes eerder worden opgespoord met behulp van data analyses. Het Hagaziekenhuis in Den Haag werkt samen met de TU delft en Google om hartziektes te voorspellen. Dit wordt gedaan door middel van smartwatches. Zo wordt er gekeken of mensen die hartziektes hebben dezelfde patronen hebben als andere mensen met hartziektes. Deze data kan worden ingezet om mensen preventief te helpen, zelfs nog voordat ze klachten hebben. Hierdoor kunnen levensbedreigende vaatziektes worden voorkomen. Wanneer dit kan worden voorkomen, zullen automatisch de zorgkosten ook worden teruggedrongen.

Werkdruk verminderen van medewerkers in de zorg

Naast het eerder opsporen van ziektes kan het ook de werkdruk van medewerkers verminderen en ervoor zorgen dat er minder medewerkers nodig zijn. Doordat ziektes sneller kunnen worden opgespoord hebben specialisten meer tijd over om andere mensen te helpen. Hierdoor kunnen dus meer mensen geholpen worden in dezelfde tijd. Uiteindelijk gaat AI ervoor zorgen dat er minder mensen nodig zijn. Dit is hard nodig aangezien er door vergrijzing veel mensen nodig zijn in de zorg.

Belemmeringen in de gezondheidszorg

Volgens onderzoek van PWC zijn er nog wel belemmeringen in de gezondheidszorg om AI te implementeren. Zo zijn er nog te weinig medische professionals die vaardigheden beschikken om gebruik te maken van AI. Ook hebben mensen in de zorg te weinig tijd om bezig te zijn met de ontwikkelingen van AI, omdat ze het te druk hebben met het helpen van patiënten. Dit onderzoek is afkomstig uit 2017. In de tussentijd is corona een belangrijk onderwerp geworden in onze samenleving. Dit heeft ervoor gezorgd dat de werkdruk voor zorgverleners alleen maar groter is geworden. 

Ai zal in de toekomst een grote rol gaan spelen in de gezondheidszorg en kan ervoor zorgen dat ziekenhuis geld kunnen besparen. Hiervoor zal het noodzakelijk zijn dat meer mensen in de zorg bepaalde vaardigheden creëren om met AI te werken.

 

Bron: https://www.pwc.nl/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344