Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Schrappen vergoedingen basispakket levert te weinig op

De Algemene Rekenkamer heeft berekent dat de bezuinigingen die de minister van Volksgezondheid voor ogen had niet worden behaald. Minister Schippers dacht een half miljard euro te kunnen besparen op zorgkosten door vergoedingen uit het basispakket te halen, volgens Z24. Volgens de Algemene Rekenkamer wordt er ieder jaar 250 miljoen euro bespaard, dat is de helft minder dan beoogd.

KabinetRutte4054x1487

Waarom zijn behandelingen uit het basispakket gehaald?

De overheid is al jaren bezig om de kosten van de zorg niet te laten stijgen. Dat proberen ze onder andere door bepaalde behandelingen niet meer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Helaas hebben deze bezuinigingen niet het effect dat men voor ogen had. Zo dacht het ministerie van Volksgezondheid bijvoorbeeld €97 miljoen te besparen door cholesterolverlagers niet meer te vergoeden. In werkelijkheid leverde dit maar €18 miljoen op. De maatregelen van het ministerie lijken dus niet afdoende.

 

Waarom wordt er minder bespaard?

Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer zegt dat er meerdere redenen zijn waardoor de beoogde bezuinigingen niet behaald worden. Volgens hem kan het zijn dat mensen andere medicijnen of behandelingen gebruiken die nog wel vergoed worden. Ook kan een veranderde zorgvraag ervoor zorgen dat er minder wordt bespaard volgens Medisch Contact.

 

Wat is het nieuwe plan van minister Schippers?

De minister heeft eerder al bekend gemaakt dat ze de zorgkosten wil verminderen door zorg op maat te bieden. Het uitgangspunt van zorg op maat is dat er vanuit de patiënt gekeken wordt in plaats vanuit de behandeling. Als zorg effectief en doelmatig is kan een patiënt de behandeling vergoed krijgen. Hierdoor kunnen meer verschillende behandelingen worden vergoed terwijl de zorgkosten omlaag gaan, zo stelt minister Schippers op Z24. Op dit moment onderzoekt Zorginstituut Nederland het basispakket op inefficiënte behandelingen volgens Blik op nieuws. Dit zou €225 miljoen per jaar op moeten leveren vanaf 2017 volgens het regeerakkoord van het kabinet-Rutte-Asscher aldus de Nationale Zorggids.

Laatste update op 20 januari 2017 – 16:42 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344