Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Uitbreidingen basispakket vanaf 1 januari 2017

Laatste update op 29 december 2022 – 15:13 door Fabian Clemens.

Ieder jaar bepaalt minister Edith Schippers van Volksgezondheid welke dekkingen uit het basispakket worden gehaald en welke er worden bijgevoegd. De veranderingen worden bekend gemaakt op Prinsjesdag. Minister Schippers heeft al een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin onder andere wijzigingen van het basispakket voor 2017 aan bod komen. 

Zorgverzekering 2016 zorgpremie

 

Wat zijn de uitbreidingen in het basispakket?

  • Kortdurend verblijf in zorginstelling
  • 36 Fysiotherapiebehandelingen bij etalagebenen (2e fase)
  • Een aantal plastisch chirurgische ingrepen
  • Tandvervanging tot aan 23 jaar (i.p.v. 18 jaar)

Kortdurend verblijf in zorginstelling

Je bent er nog niet aan toe om naar huis te gaan, maar in het ziekenhuis kun je niet langer blijven. Vanaf 1 januari 2017 wordt kortdurend verblijf in een zorginstelling vergoed vanuit het basispakket. Dit wordt eerstelijns verblijf genoemd. Minister Schippers:’ Mensen die bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komen en tijdelijk even niet naar huis kunnen, moeten op goede opvang en verzorging kunnen rekenen. Zo voorkomen we dat mensen onnodig lang in een ziekenhuis hoeven te blijven.’

Fysiotherapie bij etalagebenen

Als je etalagebenen in de 2e fase hebt betekent dit dat de bloedvaten in de benen vernauwd zijn waardoor je pijn krijgt. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft onderzoek gedaan naar het effectief behandelen van etalagebenen. Hieruit is geconcludeerd dat oefentherapie in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie.

Voor de patiënten betekent dit dat zij 36 fysiotherapiebehandelingen per jaar vergoed krijgen, waarvan ze de eerste 20 behandelingen ook niet hoeven te betalen. Hierdoor wordt de zorg verschoven van het ziekenhuis naar de fysiotherapeut, waarmee de zorgverzekeraars rekening moeten houden met de inkoop voor volgend jaar.

Plastisch chirurgische ingrepen

Op dit moment is het zo dat de basisverzekering alleen een vergoeding biedt voor een ooglidcorrectie als dit een aangeboren afwijking is met als gevolg verlamming/verslapping. Of als het om een chronische aandoening gaat die er al is sinds de geboorte. Om de behandeling vergoed te krijgen moet het ooglid minimaal een millimeter over het centrum van de pupil hangen.

Het operatief plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen zonder borstgroei komt in het basispakket. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Tandvervanging

Nu hebben jongeren tot 18 jaar recht op het vervangen van blijvende snij- en hoektanden met implantaten als deze niet zijn aangelegd of door een ongeval geheel ontbreken. Vanaf 2017 wordt dit uitgebreid en heb je tot een leeftijd van 23 jaar recht op de behandeling. Een voorwaarde hierbij is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand vóór het 18e levensjaar is ontstaan.

Wanneer wordt het voorstel goedgekeurd?

Op dit moment is het voorstel van de uitbreiding van het basispakket opgesteld in een brief en naar de Tweede Kamer gestuurd. In de Tweede Kamer wordt het beoordeeld en als het wordt goedgekeurd gaat de Eerste Kamer het voorstel nog beoordelen. Als de Eerste Kamer een akkoord heeft gegeven gaat het in vanaf 1 januari 2017. De definitieve plannen worden bekend gemaakt op Prinsjesdag.

Zorgverzekering vergelijken

Wil jij je pakket wijzigen voor het jaar 2017? In november worden de premies weer bekend gemaakt voor aankomend jaar. Vergelijk dan op ZorgKiezer.nl de pakketten en stap vanaf november weer gratis over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344