Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vergeten over te stappen op een andere zorgverzekering: wat nu?

Overstappen op een nieuwe zorgverzekering: waarom is het slim om je hierin te verdiepen? Tot wanneer kun je overstappen en wat kun je doen als je dit vergeten bent? In dit artikel vind je een paar handige overstap tips en andere aandachtspunten. Onze eerste tip is om snel je zorgverzekering te controleren als je dit nog niet gedaan hebt: voldoet deze nog aan je behoeften, of stap je liever over voor 2023?

Waarom kan overstappen naar een andere zorgverzekering goed zijn?

Als jouw zorgverzekeraar voldoet aan je eisen is dat natuurlijk goed nieuws. Toch is het slim om dit elk jaar in november even na te gaan. In november maken alle zorgverzekeraars hun premie voor het volgende jaar bekend. Soms ben je met een andere zorgverzekeraar goedkoper uit. Er zijn echter ook andere redenen om je zorgverzekering te bekijken:

 • Je hebt een aanvullende verzekering nodig omdat je meer zorg nodig hebt op een bepaald vlak (bijvoorbeeld fysiotherapie, orthodontie of acupunctuur).
 • Jouw zorgaanbieder heeft geen contract (meer) met jouw verzekeraar..
 • Je wilt een vrije zorgkeuze.
 • Een andere zorgverzekeraar biedt interessante extra’s zoals videobellen met je huisarts of een gezondheidsapp.

Je kunt overstappen op een nieuwe zorgverzekering op uiterlijk 31 december.

Wat moet je doen om over te stappen op een nieuwe zorgverzekeraar?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is zo gebeurd. Veel zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Je sluit dan een nieuwe zorgverzekering af, en jouw nieuwe verzekeraar zegt je oude zorgverzekering op. ZorgKiezer biedt ook een overstapservice aan. We raden wel aan geen haastige keuze te maken als je wilt overstappen op een nieuwe zorgverzekeraar. Sommige mensen kunnen veel geld uitsparen met een goede keuze, of voelen zich veel prettiger. Overstappen kost dus niet veel tijd, maar het is wel belangrijk om je te verdiepen in de beste keuze!

Waarom moet je overstappen voor 1 januari van het nieuwe jaar?

Het opzeggen van je oude zorgverzekering moet vóór 1 januari van het nieuwe jaar binnen zijn bij de verzekeraar. Als je verzekeraar voor 1 januari geen opzegging van jou heeft ontvangen, loopt je contract door tot en met het volgende jaar. Je kunt dan pas weer overstappen in november van het volgende jaar. De meeste mensen kiezen ervoor om het overstappen naar een nieuwe verzekering en het opzeggen van de oude verzekering in één keer te doen (wat makkelijk is omdat je meestal een overstapservice aangeboden krijgt).

Oude verzekering opgezegd, maar nog geen nieuwe zorgverzekering afgesloten

Als je je oude zorgverzekering hebt opgezegd voor 31 december, zit je daar niet meer aan vast. Je hebt dan tot 31 januari in het nieuwe jaar om een nieuwe verzekering uit te kiezen en af te sluiten. Probeer dit zo snel mogelijk te doen.

Zorgverzekering afsluiten of overstappen na 31 januari

Na 31 januari kun je alleen overstappen in de volgende situaties:

 • Je zorgverzekeraar heeft tussentijds de polisvoorwaarden aangepast en jij bent het daar niet mee eens.
 • Je bent 18 jaar geworden.
 • Je komt uit het buitenland: een basiszorgverzekering afsluiten in Nederland is dan verplicht.
 • Je komt uit een militair dienstverband.
  Je was aangesloten bij een collectief dat beëindigd wordt.
 • Als je gaat scheiden en je samen met je partner op dezelfde polis vermeld staat.
 • Je bent niet verzekerd.

De laatste situatie lichten we kort toe. Als je niet verzekerd bent, lijk je altijd bij een verzekeraar terecht te kunnen (je hebt dan het hele jaar om een keuze te maken). Dit is natuurlijk niet gewenst. In Nederland ben je namelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je dit niet gedaan hebt, ben je in de eerste plaats natuurlijk niet verzekerd als je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Daarnaast zal de Rijksoverheid stappen ondernemen. Niet verzekerd zijn is dus verre van ideaal. Regel dit dus op tijd.

Tot wanneer kun je je een aanvullende zorgverzekering wijzigen?

Bij een aantal zorgverzekeraars heb je tot 1 februari in het nieuwe jaar de tijd om een aanvullende – of tandartsenverzekering af te sluiten. Dit is echter niet bij elke zorgverzekeraar mogelijk. Besteed dus ook aandacht aan je aanvullende verzekering als je je zorgverzekering onder de loep neemt.

Ik wil mijn eigen risico aanpassen. Tot wanneer kan dit?

Het eigen risico van je huidige zorgverzekering aanpassen kan tot en met 31 december. Vanaf 1 januari in het nieuwe jaar is het niet mogelijk om je eigen risico te wijzigen. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering (voor 1 februari) is het ook mogelijk om de hoogte van je eigen risico te bepalen.

Het wijzigen van gegevens zoals je adres

Gegevens zoals je adres of een geboorte kun je natuurlijk altijd wijzigen bij je zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars regel je dit eenvoudig online door in te loggen op jouw persoonlijke pagina. Als je adres niet meer klopt zal je verzekeraar contact met je opnemen.

Wacht liever niet tot het laatste moment

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan tot 31 december. Toch raden we aan om er wat eerder bij te zijn. De feestdagen zijn voor veel mensen erg druk. Het is zonde als je vergeet over te stappen terwijl je dat eigenlijk wel had gewild. Het is met name lastig om over te stappen als je vóór 1 januari bent vergeten om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je huidige verzekering loopt dan weer een jaar door. Deze kan dan niet meer opgezegd worden. ZorgKiezer maakt het vergelijken van zorgverzekeringen in elk geval vast makkelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344