Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Waarom wil het kabinet de vrije artsenkeuze inperken?

vrije artsenkeuze

Laatste update op 14 september 2022 – 09:07 door Fabian Clemens.

In het artikel van 6 september hebben we al belicht dat het kabinet de vrije artsenkeuze wil inperken en wat voor gevolgen dat heeft voor jou als patiënt en voor de zorgverleners. In dit artikel geven we meer uitleg over waarom het kabinet zo graag de vrije artsenkeuze wil inperken.

Reorganisatie van de zorg

Reorganisatie van de zorg is de grootste reden waarom het kabinet de vrije artsenkeuze wil inperken. Zo is er een groot tekort aan personeel en zijn de zorgkosten de afgelopen jaren enorm hoog geweest. Dit heeft een aantal oorzaken. Allereerst komt dit door de vergrijzing in Nederland. Zo hadden er in 2020 19,7% van de mensen in Nederland een leeftijd boven de 65 jaar. Dit aantal zal de aankomende jaren ook eerder toenemen dan afnemen. Hierdoor zullen ook de kosten toenemen en dit moet door iemand betaald gaan worden. Naast vergrijzing heeft corona ook veel kosten met zich meegebracht voor de zorg.  Hierdoor staat de zorg onder hoogspanning en moet het de aankomende jaren gaan reorganiseren om de kosten te verminderen.

Zorgverleners moeten beter samenwerken

Ook moeten zorgverleners beter met elkaar samenwerken en ‘passende zorg’ bieden voor de patiënt. Zo moeten ze niet als doel hebben om winst te maken. Zo moet er bijvoorbeeld niet de nadruk liggen op zoveel mogelijk ingrepen doen, omdat dit financieel veel oplevert. Of alleen patiënten kiezen die makkelijk en rendabel zijn. Zo worden artsen op dit moment beloond om zoveel mogelijk operaties te doen en worden dus niet beloond om dit aantal terug te dringen. Het kabinet denk dat wanneer zorgverleners beter gaan samenwerken, ze het beste kunnen bieden voor de patiënt

Het doel om moeilijke gevallen ook de beste zorg te verlenen

Daarnaast heeft het kabinet als doel dat ook de moeilijke gevallen binnen de gezondheidszorg de beste zorg krijgen. Zo kunnen op dit moment zorgverleners die niet onder contract staan zelf een patiënt kiezen en kunnen daardoor in de verleiding komen om aan cherrypicking te doen. Zo wordt er volgens het kabinet te vaak gekozen voor een rendabel en makkelijke patiënt. Met het concept voor het integraal zorgakkoord en inperken van de vrije artsenkeuze wordt dit tegengegaan. 

Kritiek

Er is veel kritiek op het idee voor het inperken van de vrije artsenkeuze. Zo is er voor de mensen met een budget- of naturapolis nog minder keuze tussen de zorgverleners die ze kunnen kiezen. Het kan zomaar zo zijn dat een patiënt moet wisselen van huisarts, omdat zijn huidige huisarts niet onder contract staat bij een zorgverzekeraar. Daarnaast is er kritiek dat zorgverzekeraars hiermee veel te veel macht krijgen. Zorgverleners moeten kiezen tussen minder patiënten of een slechte deal met een zorgverzekeraar.

Overstappen naar een zorgverzekering met vrije artsenkeuze?

Wil jij overstappen naar een zorgverzekering met een vrije artsenkeuze? Via onze website kan je gemakkelijk een zorgverzekering vergelijken en kiezen wat je wensen zijn. Wij zijn helemaal onafhankelijk en kunnen hierdoor de beste zorgverzekering tonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344