Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat doet een zorgverzekeraar om jou te helpen met het stoppen met roken?

stoptober 2022

Laatste update op 17 oktober 2022 – 11:58 door Fabian Clemens.

Stoptober 2022 is begonnen. In 28 dagen tijd stoppen met roken. Jaarlijks doen honderdduizenden mensen mee met het doel om te stoppen. Wij geven in dit artikel uitleg over waarom er voor 28 dagen wordt gekozen en wat zorgverzekeraars doen om jou te helpen met het stoppen met roken.

Waarom wordt er gekozen voor 28 dagen?

Stoptober is een initiatief van de KWF, hartstichting, Longfonds, Ministerie van VWS, Trimbos-instituut, GGD en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Het trimbos-instituut heeft een  een onderzoek gedaan waaruit naar vcoren komt dat wanneer iemand 28 dagen stopt met roken, hij/zij 5 keer meer kans heeft om definitief te stoppen. 

Uit dit onderzoek komt ook naar voren dat 70% van de deelnemers van Stoptober het volhouden. Na 3 maanden tijd is 52% van de mensen nog steeds gestopt met roken. Hierdoor is het een geweldig initiatief dat bijdraagt aan het stoppen met roken en het verbeteren van de gezondheid van mensen in Nederland.

Nationaal preventieakkoord

In 2018 is er een preventieakkoord bekend gemaakt door het kabinet. Hierin zijn afspraken gemaakt met maatschappelijke organisaties om de gezondheid van de nederlander te verbeteren. Jaarlijks gaan er namelijk 35.000 mensen dood  door roken, overgewicht en probleemdrinken.

Op prinsjesdag 2022 heeft het kabinet het nationaal preventieakkoord bekend gemaakt wat een verbetering is op het preventieakkoord in 2018. Volgens het RIVM wordt er namelijk onvoldoende gedaan om de doelen, die in het akkoord van 2018 staan, te behalen. Een doel is om ervoor te zorgen dat in 2040 kinderen rookvrij kunnen opgroeien en maximaal  5% van de volwassenen in Nederland rookt. Volgens cijfers van het CBS roken er op dit moment 21% van de volwassenen en dit aantal daalt sinds 2020 niet. 

Om dit aantal terug te dringen komt het kabinet met tabaksontmoedigingsmaatregelen. Zo wordt het accijns op tabak verhoogt, wordt het aantal verkooppunten van rookwaar verminderd en zal het stoppen van roken gemakkelijker worden gemaakt. 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Zorgverzekeraars vergoeden hulp bij het stoppen met roken vanuit de basisverzekering. Dit geldt echter alleen voor methoden waarvan bewezen is dat het werkt. Denk hierbij aan coaching, bepaalde medicijnen of middelen als vervanging voor nicotine. Je betaalt geen eigen risico hiervoor. Wel is het goed om te weten dat een zorgverzekeraar slechts 1x per jaar een programma vergoed en dat nicotine spray, nicotinepleisters of nicotinekauwgom alleen worden vergoed in combinatie met begeleiding.

Extra vergoeding in de aanvullende verzekering

Als coachingstrajecten of bepaalde medicijnen niet voldoende zijn, bieden zorgverzekeraars met hun aanvullende verzekering ook vergoeding aan voor andere programma’s of cursussen. Dit kan een vergoeding zijn voor lasertherapie, allen carr-training, prostop of voor de training ‘De Opluchting’. Zo proberen verzekeraars jou te helpen om definitief te stoppen met roken. Het is goed om de zorgverzekeringen te vergelijken om te kijken welke verzekeraar een vergoeding geeft voor een bepaalde cursus.

Preventie met behulp van apps

Er zijn veel apps die je kan gebruiken met het stoppen met roken. Zo heeft Stoptober zijn eigen app. Daarnaast zijn Quiddy, de stopcoach, flamy en smoke free populaire apps die je kan gebruiken. Anno 2022 zijn er nog geen stop met roken apps ontwikkeld door zorgverzekeraars, wellicht zal dit in de toekomst veranderen.

Om het doel van 2040 te behalen en het aantal volwassen die roken te verminderen tot maximaal 5% is er nog een lange weg te gaan. Gelukkig zijn er goede initiatieven zoals Stoptober en vind het kabinet het belangrijk om dit doel te behalen. 

Zorgverzekering 2023

Vanaf 12 november 2022 zijn de nieuwe premies bekend van alle zorgverzekeraars. Wil jij weten wat een bepaalde verzekeraar doet, bekijk dan onze zorgverzekering 2023 pagina. Wil jij een melding ontvangen als de premies bekend zijn? Meld je dan aan voor de premiealert.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344