Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is de bandbreedteregeling voor zorgverzekeraars?

Door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn er adviezen uitgebracht aan het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). De adviezen gaan over maatregelen die het ministerie overweegt. Zodat zorgverzekeraars zich voor 2023 minder zullen richten op gezonde mensen.

Waarom heeft het Ministerie van VWS om advies gevraagd?

Het Ministerie van VWS heeft gezien dat zorgverzekeraars met name winst maken op jonge gezonde verzekerden. Zorgverzekeraars richten zich bij het aanbieden van polissen dan ook steeds meer op deze groep. Hiermee wordt de solidariteit van het zorgstelsel echter aangetast. Door daar in 2023 iets tegen te doen, wil het ministerie deze solidariteit borgen. Daarom hebben zij de ACM en NZa om advies gevraagd over twee voorgenomen maatregelen. De bandbreedteregeling op overstappersniveau en de bandbreedteregeling op polisniveau.

Wat is de bandbreedteregeling op overstappersniveau?

Met een bandbreedteregeling op overstappersniveau maximeer je het financiële resultaat dat een zorgverzekeraar mag maken. Dit zou de werking van de zorgverzekeringsmarkt ernstig aantasten. Hierdoor zouden de premies voor alle verzekerden stijgen. Ook los je het probleem hier niet mee op.

Wat is de bandbreedteregeling op polisniveau?

Met een bandbreedteregeling op polisniveau maximeer je het financiële resultaat dat een zorgverzekeraar mag maken. Dit is een manier om solidariteitsrisico’s te beperken die zich in 2023 voor kunnen doen. Voor 2023 is de verwachting namelijk dat zorgverzekeraars zich nog meer op de gezonde verzekerden zullen richten. Door de afschaffing van de collectiviteitskorting en stijging van de zorgpremies.

Adviezen van ACM en NZa richting VWS

De volgende adviezen zijn uitgebracht:

  1. Er is negatief geadviseerd over het eerste voornemen om het financiële resultaat te beperken op iemand die overstapt.
  2. Over het voornemen om het financiële resultaat op polisniveau te beperken is positief geadviseerd. Dit zou de solidariteit binnen het zorgstelsel namelijk minder aantasten. Geadviseerd is om de maatregel voor één jaar in te voeren. Anders zouden zorgverzekeraars hierop kunnen sturen.

Het Ministerie van VWS heeft de adviezen overgenomen.

Bronnen:
ACM
Staatscourant 2022

Laatste update op 5 december 2022 – 09:30 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344