Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is de invloed van de sterke dollar op zorgkosten?

In het begin van 2021 kreeg je nog 1,22 dollar voor één euro. Nu krijg je ongeveer één dollar voor één euro. Dit betekent dat de euro veel waarde verloren heeft ten opzichte van de dollar. De wisselkoers fluctueert daarmee behoorlijk. Wat merken we hiervan? Dat ligt er een beetje aan. We laten de belangrijkste gevolgen hieronder zien:

  • Zorg op vakantie in de Verenigde Staten
  • Inkopen van apparatuur of medicijnen uit de Verenigde Staten
  • Behandelingen in de Verenigde Staten

Zorg op vakantie in de Verenigde Staten

Bij een sterkere dollar is het zo dat een vakantie in de Verenigde Staten hogere kosten met zich meebrengt. Dit geldt ook voor eventuele zorg die je in het buitenland nodig hebt. Jouw zorgverzekering vergoedt namelijk alleen het bedrag dat een behandeling in Nederland zou kosten. Zorgkosten in Amerika zijn vaak hoger dan in Nederland en zeker met de sterke dollar. Daarnaast behoort Amerika niet tot de verdragslanden waarbij er afspraken zijn over de gemaakte zorgkosten en onderlinge verrekening. Kies daarom voor een reisverzekering met buitenlanddekking voor zorgkosten of een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking. Waardoor additionele kosten vergoed zijn en je deze niet uit eigen zak hoeft te betalen.

Inkopen van apparatuur of medicijnen uit de Verenigde Staten

Apparatuur voor de zorg en medicijnen komen uit allerlei verschillende landen en ook de Verenigde Staten speelt daar een rol in. Door de sterke dollar is het een stuk duurder dan voorheen om te importeren. Hetzelfde geldt voor onderdelen die in medische apparatuur verwerkt zijn zoals chips of bepaalde grondstoffen uit medicijnen. Aan al dit soort zaken zit een hogere prijs door een sterkere dollar. Gelukkig merken we hier niet direct iets van. In de toekomst kan dit echter wel degelijk prijzen opdrijven en hogere zorgkosten geven. Om welke bedragen dit precies gaat en welk effect dit op de begroting van 2023 heeft is niet bekend.

Behandelingen in de Verenigde Staten

Jaarlijks gaan er duizenden Nederlanders naar de Verenigde Staten om specialistische behandelingen te laten doen. Dit wordt niet altijd door de zorgverzekering vergoed en in dat geval zijn dit kosten die men voor eigen rekening neemt. Door een sterke dollar is reizen naar de Verenigde Staten en behandelen op locatie een stuk prijziger dan voorheen. Voor deze groep is het verstandig om te kijken of er alternatieven zijn in Europa. Behandelingen zijn door de sterke dollar namelijk al snel zo’n 20% duurder dan begin 2021.

Zorgverzekering vergelijken? Doe dit via ZorgKiezer. Dit geeft direct inzicht in de mogelijkheden die er zijn en wat een aanvullend pakket met buitenlanddekking kost. Wil je een reisverzekering afsluiten waarbij geneeskundige kosten gedekt zijn? Sluit hier een aparte zorgverzekering voor af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344