Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is medical coding en wat zijn de voordelen?

medical coding

Je hebt er misschien wel iets van gehoord. Medical coding zal in de toekomst belangrijker worden in de zorg. Zorgkiezer legt graag uit wat dit precies is en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is medical coding?

Medical coding is het vertalen van medische rapporten naar een alfanumerieke code. Zo kunnen doktersaantekeningen, diagnoses en alle andere documenten worden samengevoegd in een bepaalde code. Hierdoor kan het medische dossier van een patiënt gemakkelijk worden bijgehouden en kan een dokter of verpleger gemakkelijk het gehele dossier van een patiënt zien. Ook verzekeraars kunnen hierdoor makkelijker bij de gegevens komen met het voordeel dat o.a verzekeringsclaims beter en sneller kunnen worden verwerkt. Op dit moment zijn er 3 medische alfanumerieke codes. Dit zijn:

  • International Classification of Diseases (ICD)
    Wordt gebruikt voor gegevensverzameling en gezondheidsregistratie. ICD Is een internationale code die is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie
  • Current Procedural Terminology (CPT)
    Deze alfanumerieke code is ontwikkeld door de American Medical association (AMA) en is alleen beschikbaar voor de Verenigde staten. Met de code kunnen medische, chirurgische en diagnostische procedures worden geïdenficeerd.
  • Healthcare Common Procedure Coding (HCPCS)
    HCPCS is een coderingssysteem dat bedoelt is voor het verwerken van verzekeringsclaims.

 

In de toekomst zullen er naar verwachting meer alfanumerieke codes komen.  India is voorloper met medical coding. Ook Amerika is een voorloper in medical coding. Dit komt onder andere doordat de opmars van CAC. Dit staat voor computer assisted coding en is software die gezondheidsdocumenten kan inlezen en daarbij de juiste medische codes produceert. De opmars komt ook door de voordelen die medical coding biedt.

Doordat Medical coding zo in opkomst is verwacht het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics dat er alleen in Amerika al 12300 banen bijkomen. Op dit moment zijn er al 186,400 mensen die werken als medical coder. Hoeveel mensen er in Nederland als medical coder werken is onbekend.

Voordelen medical coding

De gezondheidszorg is een snelgroeiende industrie. Ook in Nederland wordt de groep die zorg nodig heeft steeds groter. Dit komt onder andere door vergrijzing en dat mensen steeds ouder worden. Medical coding kan veel voordelen bieden voor deze groeiende industrie. Zo kunnen verzekeringsclaims makkelijker worden ingediend bij een verzekeraar. Ook kunnen artsen en verplegers sneller de gegevens van een patiënt zien. Hierdoor kan er worden gekeken naar het verleden van een patiënt. Dit kan als voordeel hebben dat ze een patiënt ook sneller kunnen helpen met het opsporen van ziektes. 

Medical coding zal in de toekomst ook in Nederland bekender worden en veel gebruikt worden door artsen en zorgverzekeraars. Het is alleen de vraag wanneer.

 

Bron: https://www.bls.gov/ooh/healthcare/medical-records-and-health-information-technicians.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344