Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat weet jij over veilig medicijngebruik?

De eerste Dag van Verantwoord Medicijngebruik is een feit. Dit jaar is de slogan ‘Je hoeft niet alles te slikken’. Deze dag komt uit de koker van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Jaarlijks komen tienduizenden mensen in het ziekenhuis terecht door medicijnen die ze gebruiken. Sommige mensen overlijden hierdoor. In de top drie van doodsoorzaken staat kanker op nummer één, hart- en vaatziekten op twee en medicatiefouten op drie.

Foutief medicijngebruik

Een belangrijke oorzaak van medicatiefouten is dat er onvoldoende informatie beschik­baar is over welke medicatie de patiënt al gebruikt. Daarnaast ontbreekt vaak informatie over allergieën en over­gevoelig­heden. En hoewel huisartsen en apothekers wel een goede informatie-uitwisseling hebben, mist dit nog vaak tussen ziekenhuizen en openbare apotheken. In deze uitwisseling mist daarnaast soms belangrijke informatie. Denk aan wijzigingen in doseringen, medicatie door ziekenhuisopname, of het stoppen met een medicijn vanwege een allergie.

Impact milieu

Een ander probleem is de impact van medicijnen op het milieu. Grote hoeveelheden medicijnresten komen namelijk in het water terecht. Veel geneesmiddelen zijn slecht voor het milieu. Daarnaast kosten geneesmiddelen jaarlijks miljarden euro’s. Daarom is het belangrijk om medicijnverspilling tegen te gaan.

Bewustwording

De Dag van Verantwoord Medicijngebruik is een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Dit is een organisatie die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. IVM wil vooral dat patiënten stilstaan bij het gebruik van geneesmiddelen. De organisatie ontwikkelde ter voorbereiding op deze dag posters. Deze hangen in apotheken en huisartsenpraktijken. De posters moeten het bewustzijn over medicijngebruik vergroten.

Zo ga je veilig met medicijnen om

Medicatie-onveiligheid is een hardnekkig probleem. Hierbij vier tips om veilig met medicijnen om te gaan:

  1. Zorg dat het recept dat uitgeschreven wordt voor je altijd verbonden is aan je indicatie in het systeem. Check dit in de apotheek. Vraag om inzage in je dossier, in ieder geval je medicatieoverzicht.
  2. Verander je van behandelaar? Dubbelcheck of de overdracht van medicatie goed gaat.
  3. Meld klachten bij het Meldpunt Medicijnen. Hier kunnen medicijngebruikers hun ervaringen met medicijnen delen. Ook hier is het doel dat patiënten beter en veiliger met medicijngebruik omgaan.
  4. Heb je medicijnen over? Lever ze in bij de apotheek of bij een inzamelpunt voor klein chemisch afval. Gooi nooit restjes in het toilet, want die komen meteen in het riool terecht. Met hetzelfde gemak gooi je die pil niet in de afvalbak.
  5. En natuurlijk: rijd veilig met medicijnen. Op Rij Veilig kun je zien of jouw medicijn veilig in het verkeer is.

Heb je vragen over medicijngebruik? Contact dan altijd je huisarts. Of ga langs bij je apotheek!

Laatste update op 10 januari 2020 – 16:15 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344