Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Werelddekking zorgkosten blijft in het basispakket

Laatste update op 29 december 2022 – 16:44 door Fabian Clemens.

Eind 2015 maakte het kabinet bekend dat de zorgkosten buiten de Europese Unie vanaf 1 januari 2017 niet meer vergoed zouden worden vanuit het basispakket. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zette eerder al grote twijfels bij de haalbaarheid van dit voorstel van minister Schippers. Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat de zorgkosten buiten Europa in 2017 gewoon vergoed worden vanuit het basispakket.

sea-holiday-vacation-table-medium

Wat wordt er precies vergoed door de werelddekking?

Als je in het buitenland bent en je moet naar de spoedeisende hulp dan worden die medische kosten door je zorgverzekeraar vergoed tot de in Nederland geldende tarieven. Als het buitenlandse ziekenhuis hogere tarieven hanteert, dien je zelf het verschil bij te betalen. De zorgkosten in de Verenigde Staten liggen bijvoorbeeld hoger dan die in Nederland. Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die zorgkosten in het buitenland wel 100% vergoed.

Waarom wil de minister de werelddekking uit de basisverzekering?

Door de dekking van wereldwijd te beperken naar Europa zou de overheid ongeveer 60 miljoen euro kunnen besparen. De werelddekking vergoedt kosten tot het Nederlandse tarief in het buitenland. In de meeste landen is dit genoeg om alle zorgkosten te dekken. Het kabinet vindt dat de gemaakte zorgkosten buiten Europa niet door het collectief betaald hoeven te worden.

Werelddekking zorgkosten toch niet afgeschaft

In juni kwam Zorgverzekeraars Nederland in opstand tegen het plan om de werelddekking uit het basispakket te halen. Zij waren van mening dat de werelddekking goed functioneert. Verder vroegen zij zich af of de besparing van 60 miljoen euro wel haalbaar was.
Afgelopen vrijdag werd er bekend gemaakt dat de werelddekking in 2017 niet uit het basispakket wordt gehaald. Volgens minister Schippers was het plan ‘te complex en onuitvoerbaar’ geworden.
Het verlies van de besparing wordt in het voorjaar van 2017 in een nieuwe begroting verwerkt.

Zorgverzekeringen vergelijken

Uiterlijk 19 november worden alle premies voor de zorgverzekering bekend gemaakt. Dit houdt in dat je vanaf dat moment alle pakketten met elkaar kunt vergelijken. Overstappen kan dan ook weer eenvoudig via ZorgKiezer.nl. Met behulp van de ZorgVergelijker kun je gemakkelijk verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Wil je hulp bij het overstappen van zorgverzekering? Het serviceteam van ZorgKiezer staat voor je klaar om je telefonisch te helpen met het kiezen van een nieuwe zorgverzekering in 2017.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344