Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Langdurige klachten na het oplopen van corona

De afgelopen maanden hoor je van alles over corona in het nieuws, maar je weet pas echt wat het inhoudt als je het zelf krijgt. Sommige mensen ervaren heftige klachten terwijl anderen bijna nergens last van hebben. Maar wat als bepaalde klachten niet meer weggaan? Of erg lang blijven? We zochten uit wat de nasleep van corona inhoudt.

Nasleep corona

Op 4 januari begon ik zelf ook klachten te krijgen en werd ik positief getest op corona. Op dit moment is dat drie weken geleden, dus kan ik nog niet spreken van klachten op de lange termijn. Na één week was ik hersteld, maar toch merk ik dat de vermoeidheid drie weken later nog steeds aanhoudt. Toen begon ik me af te vragen wat de langdurige klachten na het oplopen van corona kunnen zijn.

De langdurige klachten na corona

Het coronavirus kan nog maandenlang nadat je hersteld bent klachten met zich meebrengen. De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn, pijn tussen de schouderbladen, hoesten en duizeligheid. De basisverzekering is sinds half juli voor deze groep patiënten uitgebreid met herstelzorg. De huisarts beoordeelt afhankelijk van de klachten welke zorg nodig is. De meest voorkomende en minder vaak voorkomende klachten hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Langdurige klachten corona

Aanhoudende klachten

Huisarts Pieters* is werkzaam bij een huisartsenpraktijk in Purmerend en vertelt dat de langdurige klachten die zij het meest bij oud-coronapatiënten ziet, vermoeidheid en benauwdheidsklachten zijn. “De meeste corona patiënten die last hebben van langdurige klachten, hadden ook al onderliggende gezondheidsproblemen. Dit zijn vooral mensen met longproblemen, COPD, astma of diabetes. Maar ook komt het weleens voor dat mensen zonder onderliggende gezondheidsproblemen langdurige klachten aan corona overhouden”. Volgens huisarts Pieters* duren deze klachten vaak twee tot drie maanden, maar zijn er ook mensen die nog last hebben van de nasleep vanuit de eerste coronagolf.

We spraken verschillende mensen die corona gehad hebben, waaronder Arnold een man van 50 uit Hoofddorp die vier maanden later nog last van de nasleep heeft. Toon Jacobs (73) uit Beesd belandde op de IC en heeft tot op de dag van vandaag nog restverschijnselen. Het is voor hem ondertussen al negen maanden geleden. Ook Wilma (53) heeft corona gehad en ervaart drie maanden later nog steeds klachten.

“Ik heb minder energie om iets te doen en kan minder sporten. Soms raak ik buiten adem na een vergadering op het werk of na inspanning”

Arnold (50) uit Hoofddorp werd positief getest op corona in september. Hij behoort niet tot één van de risicogroepen en heeft geen onderliggende medische klachten. Ondertussen is het voor hem langer dan 4 maanden geleden dat hij corona kreeg, maar hij heeft tot op de dag van vandaag nog last van klachten. “Ik heb minder energie om iets te doen en kan minder sporten. Soms raak ik buiten adem na een vergadering op het werk of na inspanning”. Hij was dertien dagen ziek en had last van koorts, spierpijn, keelpijn en hoesten. “Eerst had ik een paar dagen koorts, toen een week spierpijn en daarna was ik een week zwaar vermoeid. Hierdoor sliep ik twee keer overdag”. Na afloop van de quarantaine periode was hij nog kortademig, had hij een zwaar verminderde conditie en een hese stem.

Uiterst gevaarlijk

Voor Toon Jacobs (73) uit Beesd ziet het leven er anders uit sinds hij corona kreeg. Hij kijkt op een andere manier naar corona nadat hij het kreeg: “het is uiterst gevaarlijk voor iedereen en verwoest in vele gevallen je leven”. Op 30 maart 2020 werd hij positief getest op corona. Het begon met griepverschijnselen, hevige hoofdpijn, koorts en een zwak gevoel. Hij liet zich testen en werd later opgenomen in het ziekenhuis, waar hij op de IC belandde voor 4,5 week. Daarna verbleef hij nog 2,5 week in het ziekenhuis waarna hij zeven weken in een revalidatie oord verbleef. “Men zegt dat ik tot de risicogroep behoor in verband met mijn leeftijd en gewicht, ik zag echter mensen met dezelfde problemen die jonger en fit waren”.

“Ik ben sinds april 2020 tot op dit moment geen uur meer pijnvrij geweest”

Toon verloor 22 kilo spiermassa en had niet alleen last van het virus, maar ook van de indirecte klachten die het virus met zich meebracht. Zo raakte zijn rechterarm tijdelijk verlamd, kreeg hij een aangetast oog en ontstond er blijvende schade aan zijn geslachtsdeel doordat hij een katheter nodig had. Ook moest hij opnieuw leren praten, lopen, drinken en eten. Ondertussen is het voor hem bijna 9 maanden geleden dat zijn coronaklachten begonnen en heeft hij nog steeds last van de nasleep ervan. De klachten nemen wel af, maar hij is sinds april 2020 nog geen uur pijnvrij geweest. Ook nu zijn de indirecte klachten nog steeds duidelijk merkbaar: in zijn voeten heeft hij weinig gevoel, behalve het tintelen ervan. Hij heeft nog last van zijn schoudergewricht, rechterarm en zwakke beenspieren.

“De gevolgen van deze klachten op mijn leven zijn nogal groot. Ik heb een lage mobiliteit, ik loop slecht en naar rechts kijken gaat slecht”. Voor Toon blijft het niet alleen bij fysieke klachten, hij ervaart ook mentale klachten. “Ik heb grote angst om invalide te blijven. Seksuele problemen en plasproblemen geven mij het gevoel dat ik minder als partner kan functioneren. Het maakt mij onzekerder dan ik ooit was”

Concentratieproblemen

In oktober werd Wilma (53) positief getest. “Ik was zeventien dagen ziek en heb wel vier weken in quarantaine gezeten. In de vierde week heb ik me laten testen omdat ik nog klachten had. Ik wilde zo graag weer naar buiten!”. Wilma heeft lichte astma, maar behoort niet tot de risicogroep. Tot op heden heeft zij nog last van hoesten en neusverkoudheid, dit heeft ze al bijna drie maanden. Ook heeft ze nog steeds last van duizeligheid. “Soms voel ik me net alsof ik flauw ga vallen. Dit gebeurt vooral als ik wandel of opsta. Voordat ik corona had, had ik hier nog geen last van”.

“De klachten die ik tot op heden nog ervaar zijn: hoesten, neusverkoudheid en duizeligheid”

Tot acht weken nadat Wilma positief getest was, had ze last van haar spieren. “Ik was zo verbaasd dat ik zo’n last had van mijn spieren tijdens het wandelen”. Een andere klacht die tot ongeveer zes weken na de besmetting bij haar aanhield was een concentratieprobleem. Ze kon niet logisch nadenken en de dingen die ze normaal als vanzelfsprekend deed, lukten nu niet goed. “Ik werk achter de kassa en met het geld teruggeven raakte in elke keer in de war. Normaal heb ik daar nooit last van”.

Jouw verhaal

Heb jij corona (gehad), werk je met coronapatiënten of heb je op een andere manier met de medische gevolgen van corona te maken gehad? Wij horen graag jouw verhaal. Je kunt een mail sturen met als onderwerp: ‘Mijn ervaring met corona’ naar info@zorgkiezer.nl. Op deze manier willen we graag een menselijk gezicht geven aan de cijfers en statistieken die we dagelijks in de media horen.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

 

* In verband met de privacy is er gekozen voor een fictieve naam. De echte naam is bij de redactie bekend.

Laatste update op 4 maart 2021 – 12:23 door Nicole Vlugt.

Reactie op “Langdurige klachten na het oplopen van corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344