Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Minister gaat wederom in tegen advies van Zorginstituut Nederland

Laatste update op 1 april 2015 – 10:55 door .

Heb jij een ‘anders gespecificeerde’ stoornis? Geen nood! Minister Schippers van Volksgezondheid Wetenschap en Sport (VWS) heeft besloten om de zorg van patiënten van GGZ-instellingen die een niet gespecificeerde aandoening hebben te blijven vergoeden vanuit de basisverzekering. Ondanks dat Zorginstituut Nederland (ZN) de minister iets anders adviseerde, zo bericht de Nationale Zorggid. De minister legde eerder ook al een besluit van ZN naast zich neer. Zij onderzoekt momenteel de mogelijkheden om alle medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer te vergoeden vanuit de basisverzekering.

GGZN1440x654

Wat adviseerde Zorginstituut Nederland?

ZN heeft minister Schippers een rapport gestuurd met het advies over verslavingszorg en de DSM-5. De DSM is een psychiatrisch handboek waarin psychiatrische aandoeningen worden beschreven, en aan de hand waarvan patiënten worden gediagnosticeerd. In het rapport van ZN stond onder andere dat anders gespecificeerde stoornissen per 1 januari 2016 uit het basispakket gehaald moesten worden. Dit zou betekenen dat mensen met een anders gespecificeerde stoornis de kosten voor zorg in een GGZ-instelling zelf zouden moeten betalen.

 

Om welke groep mensen gaat het?

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) zegt dat er zeker 100.000 mensen zijn die onder de noemer ‘niet nader gespecificeerd’ vallen. Zij hebben meestal meerdere aandoeningen waar niet één label op past. Vaak gaat het om mensen met een persoonlijkheidsstoornis die van gespecialiseerde zorg in een GGZ-instelling afhankelijk zijn. Zonder deze zorg herstelt deze groep patiënten niet en kunnen ze niet functioneren. Daarnaast hebben ze vaak ook niet de middelen om de zorg die ze nodig hebben zelf te vergoeden.

 

Wat zeggen patiëntenverenigingen en zorgverleners?

Patiëntenverenigingen en GGZ medewerkers zijn van mening dat de zorg van psychische stoornissen vergoed moet worden als patiënten lijden en maatschappelijk niet goed kunnen functioneren. Zij vinden daarnaast dat een label uit de DSM niet leidend moet zijn voor het al dan niet vergoeden van zorg. Op het moment dat patiëntenverenigingen en medewerkers van GGZ-instellingen hoorden van het rapport van ZN, hebben zij de minister per brief verzocht om het advies van ZN niet op te volgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344