Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Uitgaven ziekenhuiszorg stijgen met 5 procent

De uitgaven aan zorg zijn in 2013 met 1, 6 procent gestegen. Dit is een lagere groei dan in de afgelopen jaren. De verminderde groei komt, volgens het CBS, doordat de gemiddelde prijs van geneesmiddelen verder daalde. De totale uitgaven bedroegen 94,2 miljard euro. Dat meldt het CBS vandaag.

Forse groei ziekenhuisuitgaven

De ziekenhuisuitgaven zijn ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg. Deze stegen met maarliefst 4,9 procent. De groei is te verklaren doordat ziekenhuizen steeds vaker dure geneesmiddelen (oa. oncolytica en groeihormonen) zelf verstrekken.Lichte groei uitgaven aan ouderen- en gehandicaptenzorg

Minder groei ouderen- en gehandicaptenzorg

In 2013 is aan ouderenzorg 2,4 procent meer uitgegeven dan in 2012 en aan gehandicaptenzorg 0,7 procent. Deze percentages liggen lager dan in voorgaande jaren. Dit komt doordat het beleid is aangescherpt, stelt het CBS. De tarieven zijn verlaagd, de groeiruimte voor de uitgaven is beperkt en vergoedingen bij vervoer zijn gemiddeld lager. Ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn samen goed voor 29 procent van de totale uitgaven aan zorg.

Goedkopere geneesmiddelen

Omdat ziekenhuizen nu steeds vaker zelf dure geneesmiddelen verstrekken, is de uitlevering door apotheken en drogisterijen gedaald. Daarnaast nam het geneesmiddelengebruik minder toe. Daarnaast daalde de gemiddelde geneesmiddelenprijs.

Steeds minder uitgaven kinderopvang

De uitgaven aan kinderopvang namen opnieuw af. Steeds minder kinderen gaan naar de opvang, ook liep het aantal uren opvang per kind verder terug. Ouders en verzorgers krijgen steeds minder vergoeding en dus wordt kinderopvang voor steeds meer ouders relatief duur. Met als gevolg een afname van uitgaven aan kinderopvang.

 

Laatste update op 26 augustus 2016 – 09:09 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344