Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Waarom verandert je medicatie steeds van prijs?

Vaak krijg je een recept zonder af te rekenen mee van de apotheek. De rekening hiervan gaat rechtstreeks door naar je zorgverzekeraar. Maar je medicatie wordt niet altijd vergoed. in zo’n geval moet je zelf betalen. Dan kan het je opvallen dat je prijs van je medicijnen nog wel eens wil wisselen, terwijl je recept hetzelfde is. Waarom is dat?

apotheek

De rekening voor je medicijn bestaat uit twee delen. Je hebt de kosten voor de medicatie, maar ook een bedrag dat je neerlegt voor de service van jouw apotheek. Op zichzelf kunnen medicijnen al wisselen van prijs. Soms is de vergoeding van je verzekering gewijzigd, heb je een andere soort medicijnen gekregen of worden ze simpelweg duurder. Ook kunnen de kosten voor je apotheek per keer anders zijn.

 

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Wat je betaalt voor de dienstverlening heet het aflevertarief. Hiermee vergoed je bepaalde kosten voor je apotheek. Zij controleren je gegevens, maken je medicatie in orde en moeten personeel bekostigen. Vanaf 2012 staat het aflevertarief apart op je rekening. Eerst werden deze samengevoegd bij de prijs van je medicijnen.

 

Verschil in aflevertarieven

Er staat een aantal bedragen op je bon. Je hebt de standaarduitgifte van zo’n 6 euro, die je betaalt voor een recept dat je vaker gebruikt. Dan heb je de eerste uitgifte(± 12 euro) die je betaalt voor een medicijn dat je voor het eerst, of voor het eerst sinds een jaar voorgeschreven hebt gekregen. Als laatst is er nog de uitgifte buiten kantoor tijd, die zo’n 30 euro bedraagt. Dit betaal je als je het medicijn nodig hebt gehad buiten kantoortijd. Per uitgifte betaal je minimaal het vaste bedrag van rond de 6 euro. Het is dus handig om in één keer je medicijnen voor een langere periode af te halen. Anders betaal je voor een half jaar aan maanrecepten tot wel 36 euro aan aflevertarief, terwijl je ook 6 euro kwijt zou kunnen zijn. Dit is natuurlijk niet met alle medicatie mogelijk. Sommige medicijnen kunnen vanwege veiligheid of houdbaarheidsdatum niet in massa’s worden verstrekt.

 

Transparantie?

De introductie van het aflevertarief is een manier van de Nederlandse Zorgautoriteit om de zorgkosten wat transparanter te maken. Je kan zo altijd aan de hand van je bon bekijken of je het juiste bedrag voor je neus krijgt. Als je de rekening ziet, tenminste. De meeste bonnen gaan meteen door naar je zorgverzekeraar. Er is dus nog ruimte voor verbetering.

Jouw zorgverzekeraar moet in de loop van november de nieuwe premie bekend te maken. Wil jij de eerste zijn die weet wanneer je de nieuwe zorgverzekering vergelijken kunt? Meld je dan aan voor de PremieAlert van Zorgkiezer.nl Hier kun je gelijk zorgverzekeringen vergelijken met anderen. Zorgkiezer is 100% onafhankelijk. Ook staat de goedkoopste zorgverzekering altijd bovenaan.

Laatste update op 3 april 2018 – 12:26 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344