Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Besparen op mijn zorgpremie, hoe doe ik dat?

Laatste update op 8 december 2016 – 10:53 door .

Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2017 bekend gemaakt. De premie voor de basisverzekering stijgt fors, met gemiddeld zo’n 8%. Een goede reden om je zorgverzekering te vergelijken om te kijken of het voor jou niet goedkoper kan. Naast het vergelijken zijn er nog een aantal mogelijkheden om te besparen op jouw zorgpremie. Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet!

Free stock photo of numbers,   money, calculating, calculation

Tip 1: Verhoog je eigen risico

Je eigen risico bestaat uit twee onderdelen, het verplicht- en het vrijwillig eigen risico. Iedereen die 18 jaar of ouder is heeft een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Deze bedraag in 2017 opnieuw € 385.
Maak je weinig tot geen gebruik van de zorg uit het basispakket? Dan kun je er voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Je kunt het eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Dit zou betekenen dat je eigen risico in totaal € 885 bedraagt. Mocht je het eigen risico verhogen naar € 885, dan kun je tot wel € 25 euro per maand besparen. Dat is maar liefst € 300 op jaarbasis!  Wij hebben deze korting voor de vier grootste zorgverzekeraars op een rijtje gezet.

Zorgverzekeraar Eigen risico € 385 Eigen risico € 885 Korting
CZ € 112,85 € 95,35 € 17,50
Menzis € 119,- € 99,- € 20,-
VGZ € 112,95 € 98,25 € 14,70
Zilveren Kruis € 117,45 € 97,45 € 20,-

Let er op dat je bij een verhoogd eigen risico een hoger bedrag zelf moet betalen mocht je genoodzaakt zijn gebruik te maken van de zorg uit het basispakket.

Tip 2: Betaal je zorgpremie vooruit

Normaliter betaal je de zorgpremie per maand. Je kunt er ook voor kiezen om je zorgpremie per jaar, half jaar of kwartaal te betalen. Door deze optie te kiezen krijg je vaak een korting op je zorgpremie. Wij hebben de korting voor de vier grootste zorgverzekeraars op een rijtje gezet.

Zorgverzekeraar Per jaar Per half jaar Per kwartaal
CZ € 27,12 € 13,56 € 6,71
Menzis € 28,56 € 14,28 € 14,28
VGZ € 13,56 € 0 € 0
Zilveren Kruis € 42,28 € 17,62 € 0

De korting is berekend op jaarpremie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je bij CZ een korting van € 13,56 krijgt op je jaarlijkse premie als je per half jaar betaalt.

Tip 3: Kies voor collectiviteitskorting

Je kunt bij een groot aantal zorgverzekeraars kiezen voor een collectiviteitskorting. Een collectieve zorgverzekering is een verzekering voor een groep mensen. Je kunt van deze korting gebruik maken via bijvoorbeeld je werkgever of je sportclub. Bij sommige zorgverzekeraars loopt deze korting voor de basisverzekering op tot wel 10% en voor de aanvullende verzekeringen tot wel 20% op jaarbasis.
Kun je geen korting krijgen via een collectief? Via ZorgKiezer.nl krijg je bij een aantal zorgverzekeraars een collectiviteitskorting middels het ZorgKiezer collectief. Bekijk hier op welke zorgverzekeringen je korting krijgt als je overstapt via ZorgKiezer.nl.

Tip 4: Kijk bij welke ziekenhuizen jij terecht kunt

Je kunt bij het afsluiten van een zorgverzekering kiezen tussen een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners en stellen contracten op. Bij een budget- en naturapolis krijg je de zorgkosten die je maakt bij een gecontracteerde zorgverlener volledig vergoed. Kies je echter voor een niet-gecontracteerde zorgverlener dan krijg je slechts een deel van je zorgkosten vergoed. Een restitutiepolis dekt zowel je zorgkosten bij gecontracteerde- als bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dit betekent dat je volledige keuzevrijheid hebt. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar wat als het ziekenhuis waar jij altijd naar toe gaat een contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Heb je dan wel zo een uitgebreide polis nodig? Spoedeisende hulp krijg je immers altijd vergoed en hoe groot is de kans dat je voor een behandeling opeens naar een ander ziekenhuis gaat? Kijk daarom van te voren of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met desbetreffend ziekenhuis en voorkom zo een onnodig hoge premie. Wij hebben het verschil tussen de polissen voor de vier grootste zorgverzekeraars op een rijtje gezet.

Zorgverzekeraar Natura/budgetpolis Restitutiepolis Verschil
CZ € 108,90 € 119,05 € 10,15
Menzis € 103,- € 122,- € 19,-
VGZ € 104,95 € 118,95 € 14,-
Zilveren Kruis € 104,95 € 121,75 € 16,80

Tip 5: Kies een internetverzekering

Je kunt bij een aantal verzekeraars een internetverzekering afsluiten. Je krijgt dan geen post meer en alles gaat digitaal. Je zorgkosten declareer je via de website en medicijnen bestel je bij een internetapotheek. De huisarts kan het recept vaak al rechtstreeks bij de internetapotheek voor je bestellen. Het is niet altijd verplicht om je medicijnen bij een internetapotheek te bestellen. Je kunt soms het eerste recept ophalen bij de apotheek die bij je huisartsenpraktijk ligt.
Doordat je alles online regelt, vallen de premies van deze verzekeringen lager uit dan bij de andere verzekeringen.

Tip 6: Kies het pakket dat bij jou past

Veel Nederlanders zijn oververzekerd. Dit betekent dat je verzekerd bent voor zorg waarvan je niet of nauwelijks gebruik maakt. Je betaalt hierdoor onnodig voor zorg die je niet gebruikt. Zet daarom voor jezelf op een rijtje welke zorg je waarschijnlijk nodig hebt in het nieuwe jaar. Ga jij bijvoorbeeld twee keer per jaar naar de tandarts voor controle en heb je nooit gaatjes? Vaak is het dan goedkoper om deze controles zelf te betalen dan om een aanvullend pakket af te sluiten.
Let er op dat je de zorg die je wel nodig hebt ook daadwerkelijk verzekert! Ben je bijvoorbeeld een fanatieke voetballer en maak je door blessures vaak gebruik van fysiotherapie? Dan is een aanvullend pakket voor fysiotherapie wellicht goedkoper. Overweeg dus vooraf welke zorg voor jou belangrijk is.

Tip 7: Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Veel Nederlanders hebben een doorlopende reisverzekering. Dit is niet altijd nodig. De basisverzekering vergoedt namelijk zorg in het buitenland tot het Nederlands tarief. In sommige landen zijn de zorgkosten duurder dan in Nederland. Je kunt je dan extra verzekeren. Dit kan met een aanvullend pakket óf met een reisverzekering. Het is dus onnodig om beide af te sluiten.

Overstappen van zorgverzekering

Al met al is het belangrijk om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Kijk goed naar welke zorg jij nodig hebt, hoeveel zorg jij nodig hebt, welk pakket het beste bij je past en naar welk ziekenhuis je graag zou willen. Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat je ergens anders goedkoper uit bent. Je kunt zorgverzekeraars eenvoudig vergelijken met behulp van onze ZorgVergelijker.
Wil je graag overstappen van zorgverzekeraar en wil je hier hulp bij? Onze overstapcoaches staan ook dit jaar weer voor je klaar om je te helpen bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering in 2017. Je kunt ons telefonisch bereiken op 020 2611 600.

Reactie op “Besparen op mijn zorgpremie, hoe doe ik dat?

  1. Bij Anderzorg is er nu een actie waarbij je €40 cashback krijgt. Je betaalt daarnaast maar €78 per maand (hoogste eigen risico) aan premie én je kan bij ALLE ziekenhuizen terecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344