Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering 2013: Wat is acceptatieplicht?

Omdat iedereen verplicht is een zorgverzekering te hebben in Nederland, is het zo dat zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben. Zij moeten dus elke aanmelding voor de basis zorgverzekering accepteren. Voor de aanvullende zorgverzekering mogen zorgverzekeraars wel mensen weigeren.

Acceptatie voor de basisverzekering 2013

Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen aan te nemen voor de basisverzekering 2013. Zij mogen niemand weigeren op basis van gezondheid, leeftijd of geslacht. Ook mogen zorgverzekeraars geen onderscheid maken in prijs, iedereen betaalt dezelfde premie voor de zorgverzekering. De prijzen kunnen echter wel onderling verschillen. Heb je genoeg aan alleen de basisverzekering, dan kan je de zorgverzekering vergelijken op prijs.

Weigeren voor de aanvullende zorgverzekering 2013

Voor de aanvullende zorgverzekering hebben zorgverzekeraars geen acceptatieplicht. Zij mogen jou dus weigeren voor een zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen zelf weten welke criteria er gelden voor de aanvullende verzekering. Voldoe jij niet aan die criteria, dan mogen zij jou weigeren voor die zorgverzekering.

Bijvoorbeeld een zorgverzekering alleen voor ouderen of alleen voor studenten. Ook mogen zij de prijs van de aanvullende verzekering wijzigen per leeftijdsgroep. Op ZorgKiezer.nl kan je de aanvullende zorgverzekering vergelijken en zie je meteen of je acceptatie gegarandeerd is of niet.

Geweigerd voor een zorgverzekering, wat nu?

Als je niet bent geaccepteerd door de zorgverzekeraar voor een aanvullende zorgverzekering, dan kan je eventueel een aanvullende zorgverzekering bij een andere aanbieder afsluiten. Het is namelijk niet verplicht om je basisverzekering en je aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar te hebben. Het kan wel zijn dat een zorgverzekeraar een hogere premie vraagt voor een losse aanvullende zorgverzekering omdat er geen basisverzekering is afgesloten.

Zorgverzekering opzeggen en overstappen

Als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekering in 2013 moet de oude worden opgezegd. Zorg ervoor dat je de oude zorgverzekering pas stopt als je volledig bent geaccepteerd bij de nieuwe zorgverzekeraar. De beëindiging ongedaan maken is vaak niet mogelijk en dan moet je opnieuw een aanmelding doen bij de oude zorgverzekeraar. Zij hebben dan ook weer het recht om je te weigeren voor een aanvullende zorgverzekering.

Overstappen is ook alleen mogelijk als er geen betalingsachterstand is. Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar, zorg en dan voor dat alle premie betaald is voor het eind van het jaar. Benieuwd welke zorgverzekering het beste bij jou past. Op ZorgKiezer.nl kan je elke zorgverzekering vergelijken en meteen online overstappen.

Laatste update op 25 oktober 2012 – 12:28 door Claire Langenhoff.

Reactie op “Zorgverzekering 2013: Wat is acceptatieplicht?

  1. Ik ben er mee gwstopt om te proberen over te stappen naar een andere ziektekosten verzekering daar als je chronisch ziek bent nootit een aanvullende verzekering krijgt alhoewel het van 1986 is geleden dat ik een bypass operatie heb gehad kom ik toch nergens anders terecht ze maken wel reclame om over te stappen maar dan moet je dat volgens mij doen als je uit de wieg stapt ,dus vind ik dit pure discriminatie om maar niet te zeggen manupilatie heel je leven hard gewerkt maar als er wat te krijgen valt wat betreft goedkoper val je buiten de pot , we gaan richting oostblok niets te kiezen schandelijk noem ik het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344