Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Alles over IVF

Laatste update op 6 december 2019 – 11:14 door .

IVF is niet de enige vruchtbaarheidsbehandeling, maar wel verreweg de populairste. Een IVF-behandeling kost gemiddeld 3000 euro. Zorgverzekeraars hanteren daarom strenge voorwaarden voor vergoedingen. Als je met een IVF-traject wilt starten in 2020, is het goed om je in deze extra zorgkosten te verdiepen.

IVF staat voor in-vitrofertilisatie; ofwel, ‘in glas bevruchting’. Er ontstaat een bevruchting buiten het lichaam van de vrouw. Tijdens een normale cyclus rijpt er maar één eicel. Dankzij hormoonbehandeling rijpen er tijdens een behandeling vijf tot tien eicellen. Artsen brengen de zaadcel en eicel in het laboratorium bij elkaar; en bij ideale omstandigheden vindt er een bevruchting van de eicel plaats. Ten slotte plaatst de arts één of twee embryo’s in de baarmoederholte. Een eerste poging is (nog) geen garantie voor een zwangerschap. Vaak zijn er meerdere pogingen nodig. De slagingskans van ivf is in dertig jaar tijd gestegen van 8 naar 25 procent per behandeling. 

De eerste IVF-baby ter wereld

Reageerbuisbevruchting wordt gezien als grote doorbraak voor vruchtbaarheidsproblemen. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden wetenschappers vrouwelijke eicellen buiten het lichaam te bevruchten met spermacellen. Maar pas in 1970 lukte het de Britse fysioloog Edwards om de eerste embryo in een laboratorium tot stand te brengen. Toen dit gelukt was zocht hij een vrouw die het experiment aandurfde. En die vond hij: op 25 juli 1978 werd Louise Brown in Engeland geboren. Ze was de eerste reageerbuisbaby ter wereld. In Nederland was Stefanie Hing Li de eerste IVF-baby. Ze werd geboren op 15 mei 1983 in Rotterdam. 

Wist je dat… 

  • De kans op meerlingen (twee-, drie-, of vierlingen) bij stellen die zwanger worden door IVF toeneemt van 1,6% naar 25,6%?
  • Een Indiase vrouw dit jaar op 74-jarige leeftijd van een IVF-tweeling beviel? Hiermee is ze de oudste moeder ter wereld.
  • Een succesvolle bevruchting met muziek gekweekte embryo’s steeg met 4,8%? Institut Marquès Barcelona analyseerde 985 embryo’s. Deze werden in twee groepen gesplitst: één in een traditionele laboratoriumsetting, en een tweede met toegang tot een stereo. De muziek van onder andere Mozart, Madonna, Metallica, Nirvana en Michael Jackson werd 24 uur per dag afgespeeld. Het zorgde voor meer succesvolle bevruchtingen. 

Starten met een IVF-behandeling

Iemand doorloopt een intensief traject voordat de behandeling mag worden gestart. Je komt in aanmerking voor IVF als je minimaal een jaar zwanger probeert te worden. Met een verklaring van een arts overweegt de zorgverzekeraar vergoeding. Verder komt iemand in aanmerking bij endometriose, slecht of niet functionerende eileiders of eierstekken, hormonale stoornissen, verminderd vruchtbaar zaad van de man, of sterilisatie. 

Vergoeding door zorgverzekering

Een IVF-behandeling kost gemiddeld 3000 euro. Het slagingspercentage van een behandeling ligt tussen de twintig en dertig procent. Vaak zijn er dus meerdere pogingen nodig; hierdoor liggen de totale kosten van dit traject een stuk hoger. Zorgverzekeraars hanteren daarom strenge voorwaarden voor vergoedingen. Ze vergoeden de eerste drie pogingen voor vrouwen tot 43 jaar vanuit de basisverzekering. De vergoeding voor IVF vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Ook is het goed om te kijken of je ziekenhuis afspraken heeft gemaakt met je zorgverzekeraar.

Een vierde behandeling

In 2020 zijn er nog maar een paar verzekeraars die een vierde IVF-behandeling vergoeden. Meer weten? Lees alles over IVF op ZorgKiezer.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344